Inzko

Hrvati jer su najmanji moraju imati malo više

Inzko je rekao kako su Hrvati ''svakako najmanji od konstitutivnih naroda i jer su najmanji, oni trebaju imati malo više, da bi se osjećali dobro''.
Vijesti / Politika | 26. 11. 2020. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Što se Hrvata tiče, ja potpuno razumijem njihovu frustraciju. Oni su jako nezadovoljni, oni imaju osjećaj da je netko drugi birao njihovog člana Predsjedništva. O tome treba ozbiljno razgovarati. Zato mi je jako drago da su Izetbegović i Čović potpisali dogovor, ne samo o Mostaru, nego i o Izbornom zakonu. Na tome treba raditi'', rekao je, između ostalog, visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, u razgovoru za Radio Slobodna Europa.

Rekao je kako ''neće braniti Željka Komšića''.

''Ali Komšić je izabran po istom zakonu, po istom Ustavu kao gospodin Čović prije njega. Ništa se nije mijenjalo. Jedino što se vjerojatno mijenjalo jeste da više ne postoji povjerenje u gospodina Čovića. To povjerenje treba, naravno, opet uspostaviti'', rekao je.

Dodao je kako su Hrvati ''svakako najmanji od konstitutivnih naroda i jer su najmanji, oni trebaju imati malo više, da bi se osjećali dobro''.

''Ali nije sve samo negativno, moramo biti iskreni. Recimo, tamo gdje su Hrvati u većini, Neretvanski kanton, Livno, itd, tamo oni mogu da si naprave malu Kaliforniju. Tamo im nitko ne smeta, tamo nema puno Bošnjaka, nema Dodika, nema nikoga. Oni mogu tamo sve realizirati i da budu kod sebe, na malom prostoru zadovoljni, da tamo razviju malu Kaliforniju itd. To je sve moguće i to treba raditi, kao što to radi recimo Bavarska, u Njemačkoj. Bavarska je dio Njemačke, to nije sporno, ali oni imaju svoju ambasadu u Berlinu, a na ambasadi se lijepo vide tri zastave – europska, bavarska i njemačka zastava. Oni su unutar Njemačke jako uspješna pokrajina, kao što je Kalifornija unutar Amerike uspješna država. To bi sve mogli i hrvatski kantoni, da budu najbogatiji, da imaju najbolje zdravstvo, najbolje škole. To nikome ne smeta'', rekao je.

Kaže, ''kad bi se riješio i taj Izborni zakon, ne bi bilo tih frustracija, a u Izbornom zakonu naravno da se poštuju i sve odluke Europskog suda za ljudska prava i mišljenje Venecijanske komisije''.

Rekao je kako Hrvati ''nisu neka manjina''.

''Oni su konstitutivan narod i tako Hrvate ovdje treba tretirati, ali, naravno svaka pomoć je potrebna i svaka pomoć je dobrodošla. Meni bi bilo drago ako bi Hrvatska masivno investirala i u Posavini u RS. Tamo je nestalo 150.000 Hrvata, ali njihova zemlja je još tamo. Da se ta zemlja koristi, da se naprave neke velike farme, da procvjeta Hercegovina, da ima investicija u Žepču, svugdje. To bi bila najveća pomoć. Onda bi Hrvati imali zaposlenje, fine škole, fine bolnice i onda bi se osjećali ovdje mnogo bolje nego sada. Ali, naravno, treba mijenjati i neka zakonska rješenja koja nisu zadovoljavajuća, ali sve u okviru ustava i presuda međunarodnih sudova'', rekao je Inzko za Radio Slobodna Europa.

Kopirati
Drag cursor here to close