Lavrov

Rusija ne vidi smisla u OHR-u niti u diranju Daytona

Kada je riječ o izjavama da je Daytonski mirovni sporazum zastario i da ga je potrebno mijenjati, Lavrov je naglasio da se to obično pokreće iz inozemstva.
Vijesti / Politika | 28. 10. 2020. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija ne prepoznaje nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom u BiH, čija je funkcija odavno iscrpljena, te da postoji čak i nešto ponižavajuće u tome da jedna suverena i neovisna zemlja i dalje ostaje pod vanjskim nadzorom, rekao je za Glas Srpske ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je otkazao posjetu našoj zemlji.

Revizija Daytona

Dodao je kako je vrijeme da se to privede kraju te da sva odgovornost za budućnost zemlje pripada samo njezinim narodima.

Rekao je kako smatra ''da potpuno podudaranje kako strukture, tako i suštinskog sadržaja naših odnosa daytonskim posebnostima BiH ostaje ključni faktor uspjeha''.

''Rekao bih da je to potvrda održivosti i funkcionalnosti administrativnog sustava BiH predviđenog Mirovnim sporazumom. Potrebno je poštovati određena pravila bez pokušaja da budu zaobiđena ili raspakivana", naglasio je.

Kada je riječ o izjavama da je Daytonski mirovni sporazum zastario i da ga je potrebno mijenjati, Lavrov je naglasio da se to obično pokreće iz inozemstva.

"Očigledno je da su pravila utvrđena u Mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti s nečijim interesima i sprečavaju provođenje smjernica koje se nameću spolja. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Daytona koji već četvrt vijeka uspješno osigurava mir, sigurnost i stabilnost u BiH i regiji u cjelini", napomenuo je šef ruske diplomacije.

''Štoviše'', ističe Lavrov, ''trajna vrijednost Mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među razinama vlasti, jamčio jednak status tri konstitutivna naroda, osigurao verificiranu shemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa''.

OHR privesti kraju

Lavrov naglašava da zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH i dodaje da se Rusija, kao jedan od garanata Mirovnog sporazuma, zalaže za bezuvjetno poštovanje njegovih osnovnih ustavnih načela i poziva sve partnere u BiH i inozemstvu da učine isto.

Naglašava da promjene prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda u skladu sa propisanom procedurom.

"Ono što zaista treba biti revidirano, to je prisustvo Ureda visokog predstavnika (OHR). Nitko ne može osporiti činjenicu da je ovaj mehanizam vanjske kontrole bio zamišljen kao čisto privremena mjera. Postoji čak i temeljna odluka o njegovom ukidanju, koja je donesena još 2006. godine, ali njezina primjena stalno se odgađa pod različitim izgovorima. Ne prepoznajemo nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom, njegova funkcija je odavno iscrpljena", naveo je Lavrov.

Naveo je kako postoji čak i nešto ponižavajuće u tome da suverena i neovisna BiH, koja je bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN i predsjedavala Vijeću ministara Vijeća Europe, i dalje ostaje pod vanjskim nadzorom.

Lavrov smatra da je vrijeme da se to privede kraju i da konačno sva odgovornost za budućnost zemlje pripada samo njenim narodima.

Rusija i Balkan

Komentirajući optužbe koje sve češće dolaze sa Zapada da Rusija širi "maligni utjecaj" na zapadnom Balkanu, Lavrov je naglasio da je najzanimljivije što nitko ne može točno objasniti u čemu se to ogleda, te istaknuo da je "puno je praznih i dokonih razgovora i insinuacija, ali nitko nije u stanju pružiti dokaze i činjenice".

"Ma otkud bi ih uzeli? Naše opsežne veze sa svim zemljama regije u različitim sferama razvijaju se na apsolutno transparentan način, one su potpuno u skladu s normama međunarodnog prava. Rusija, također, nastavlja da odigrava važnu ulogu u procesu postkonfliktnog pomirenja i stabilizacije. Očigledno je da se to nekome ne sviđa, jer predstavlja prepreku ostvarenju sebičnih interesa od nekih međunarodnih igrača koji bi ovaj dio Europe željeli pretvoriti u arenu geopolitičke konfrontacije i time stvoriti nove linije podjele. Otuda i spekulacije o `malignom utjecaju`", rekao je.

Lavrov je naglasio da su očiti ne samo nespretni napori da se ocrni politika Rusije na Balkanu već i pokušaji prikrivanja vlastitih ružnih planova, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close