Nema kvoruma

HNŽ: Sjednica Skupštine nije održana, padaju optužbe za rušenje vlasti

Sedma izvanredna skupština Hercegovačko-neretvanske županije nije održana.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2017. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedma izvanredna skupština Hercegovačko-neretvanske županije na kojoj su se zastupnici trebali izjasniti o amandmanu na županijski Ustav nije održana.

Na sjednici je planirana rasprava o amandmanu na županijski Ustav kojim bi bila osigurana konstitutivnost Srba u HNŽ-u.

Šerif Špago predsjednik Skupštine HNŽ-a je rekao kako se sjednici nije  odazvao dovoljan broj zastupnika za usvajanje dnevnog reda, a ni amandmana.

Istaknuo je kako se na sjednicu nisu odazvali zastupnici iz Kluba Hrvata, te kako je za usvajanje dnevnog reda potrebno najmanje 16 zastupnika od njih 30. Po njegovim riječima 20 zastupnika je potrebno za usvajanje amandmana.   

''U skladu sa poslovnikom zakazao sam današnju sjednicu. Naš poslovnik kaže da na zahtjev najmanje trećine skupštinskih zastupnika  predsjedavajući je dužan zakazati sjednicu. Daljnje aktivnosti po ovom pitanju naš pravilnik nije regulirao, meni je logično da pratimo proceduru da se nastavi po ovom dnevnom redu'', rekao je Šerif Špago predsjednik Skupštine HNŽ-a.

Rekao je kako je klub zastupnika Bošnjaka i klub zastupnika Srba predložio izmjenu osam članaka sadašnjeg Ustava HNŽ-a koji se izravno tiču konstitutivnosti naroda.

''Išli smo da se izmjene svi oni članci u kojima se spominju Hrvati i Bošnjaci, a ne Srbi'', rekao je Špago i dodao da ne stoji teza se ''kroz konstitutivnost nastoje ubaciti neke druge stvari''.

Vesna Saradžić iz reda srpskog naroda je rekla kako ''gospodin Čović ruši županijsku vlast jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda vezano za konstitutivnost naroda u BiH, konkretno konstitutivnost Srba u HNŽ-a''.

Klub Hrvata je ranije priopćio kako  neće doći na izvanrednu sjednicu Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na kojoj je planirana rasprava o amandmanu na županijski Ustav kojim bi bila osigurana konstitutivnost Srba u toj županiji.

Na prošloj sjednici ovaj amandman, čiji je predlagač zamjenik predsjednika zastupnika Skupštine iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić (SDP) nije uvršten ni na dnevni red zbog protivljenja hrvatskih zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990.

Nakon toga, SDP je inicirao izvanrednu sjednicu koja je zakazana na zahtjev 12 zastupnika. Iz Kluba Hrvata su priopćili da je riječ "o licemjernoj inicijativi SDP koji je kroz više izbornih ciklusa pokazao što misli o konstitutivnosti naroda u BiH".

 "Politička manipulacija SDP za izmjenu Ustava Hercegovačko-neretvanske županije nije imala za cilj promjene Ustava već borbu za glasače i polarizaciju odnosa u županijskoj Skupštini i šire", naveli su iz Kluba Hrvata. Oni su istaknuli da su za konstitutivnosti Srba i da će inzistirati na političkom dogovoru i konsenzusu o ovom pitanju, te napominju da je amandmane potrebno donijeti u redovnoj proceduri i kroz sveobuhvatnu izmjenu županijskog Ustava.

Kopirati
Drag cursor here to close