Mostarski ogranak

HDZ BiH osudio djelovanje Mektića i pokliče Kaplana

Mostarski HDZ BiH navodi kako su posljednja događanja vezana za migrantsku krizu u BiH ''pokazala nespremnost nadležnih da se odgovorno suprotstave ovom problemu...''
Vijesti / Politika | 19. 05. 2018. u 18:48 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hajka na ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a Iliju Lasića je zapravo pokušaj da se skrene sa stvarnih problema i da javnost ne sazna kako je upravo ministar Dragan Mektić prekršio propise jer je u Izbjeglički centar Salakovac smjestio ilegalne imigrante, a ne tražitelje azile'', priopćio je Gradski odbor HDZ BiH Mostar upozorivši kako se ''pozivu na linč Ilije Lasića ali i predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega pridružio i zastupnik SDA u Parlamentu FBIH Salmir Kaplan, poznat po organiziranom nasilju i prekidu procesa lokalnih izbora u Stocu zbog čega je i optužen na Sudu''.


Mostarski HDZ BiH navodi kako su posljednja događanja vezana za migrantsku krizu u BiH ''pokazala nespremnost nadležnih da se odgovorno suprotstave ovom problemu ali su također demaskirale i pokazale stvarne politike koje se vode u BiH''.

Nezakoniti način donošenja odluka

''Potvrđen je'', tvrdi mostarski HDZ BiH, ''paralelni neustavni i nezakoniti način donošenja odluka, korištenja institucija i ovlasti s posljedicom narušavanja mira, reda i ukupnog sigurnosnog stanja''.

''Prema našim saznanjima jučer (petak, op.ur.) je u Readmisijski centar Salakovac primljeno oko 270 ilegalnih imigranata, koji nemaju status tražitelja azila. Ministrica Borovac je u dnevniku na BHT-u izjavila da se Akcijski plan odnosi na prihvat tražitelja azila u Izbjegličkom centru Salakovac'', navodi mostarski ogranak stranke dodajući kako u trenutku dolaska u Readmisijski centar Salakovac, imigranti nisu imali status tražitelja azila, ''što podrazumijeva da je taj postupak u suprotnosti sa Odlukama Vijeća ministara, uz napomenu da iste Odluke nisu objavljene na službenim stranicama Ministarstva''.

''Prema našim saznanjima, tek danas ilegalni imigranti iskazuju namjere za azil, odnosno pokreću proceduru radi podnošenja zahtjeva za azil. Tek od trenutka podnošenja zahtjeva za azil (koji se podnosi nekoliko dana nakon iskazane namjere za azil) ilegalni imigranti stječu status tražitelja azila'', navodi mostarski Gradski odbor HDZ-a BiH.

Nasilnik i batinaš Kaplan

Stranka navodi kako ''istovremeno imamo i otvoren javni poziv nasilnika i batinaša Kaplana na organizirano nasilno blokiranje Grada Mostara barikadama, poziv na sprječavanje rada specijalne postrojbe MUP-a HNŽ-a, otvorene pokliče za destabilizaciju sigurnosti te na ozbiljno nasilje i prijetnje s '500 momaka spremnih na sve'''.

''Ovo pozivanje Kaplana na rušenje ustavnopravnog poretke i nasilje Mektiću nije problem ali mu je problem kada se postupa odgovorno i sukladno Ustavu i Zakonu kao što je to uradio MUP HNŽ-a. Smatramo kako nadležna tijela i institucije moraju žurno reagirati u cilju sprječavanja nasilja i sukoba. Dakle, ministar Mektić je bez ikakvog zakonskog osnova jučer u IC Salakovac smjestio velik broj ilegalnih imigranata koji na  to nisu imali nikakvo zakonsko pravo. Naglašavamo kako je Ilija Lasić imao zakonsko pravo da zaustavi konvoj ilegalanih imigranata jer se odluka Vijeća ministara odnosila na smještaj tražitelja azila u Salakovac, a ne ilegalnih imigranata'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako se spomenuti imigranti mjesecima bili po parkovima u Sarajevu, a bez da su imali status tražitelja azila, odnosno da su iskazali namjeru za isti.

Stranci bez dokumenata

''Dio stranaca koji su iskazali namjeru za azil, ministar Mektić im nije u zakonskom roku omogućio da podnesu zahtjev za azil u Sarajevu. Pored toga, što je odgovoran za sigurnost granice, a isti imigranti su bez ikakvih dokumenata prešli granicu BiH, ministar Mektić im nije omogućio da podnesu zahtjev za azil u Sarajevu što jasno govori o kakvom nezakonitom radu se radi. Ministar Mektić je omogućio da u Izbjeglički centar Salakovac koji je otvorenog tipa  dođu stranci bez dokumenata , bez ikakvog statusa  i kojima nije u skladu sa Zakonom o strancima ograničeno kretanje'', dodaje se u priopćenju.

''Isto tako je omogućeno da se bez osude bošnjačkih političkih stranaka i medija u Mostaru dopušta najavljivanje blokade grada, destabiliziranje sigurnosti i života građana, protuustavno djelovanje ovog istaknutog SDA-ovca, Salmira Kaplana. Pitamo ministra Mektića, tko će biti nadležan za ilegalne imigrante kada izađu iz centra, kada im bude potrebna liječnička pomoć? Hoće li tada, za pružanje te pomoći, biti nadležan državna razina ili pak gradska ili županijska razina? Pozivamo i bošnjačke političke stranke ali i nadležne institucije da jasno i nedvosmisleno osude nezakonito i neustavno djelovanje, javne pokliče na blokiranje grada barikadama i nasilje prema MUP-u HNŽ-a na području Mostara, te vrlo prizemno, licemjerno iskorištavanje nesretnih sudbina migranta u javnom prostoru za ostvarivanje bolesnih političkih ambicija'', zaključuje se u priopćenju Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close