Sve zbog Kolinde...

Hajka protiv Munire Subašić: Čobanica mora otići

I Udruženje "Žena-žrtva rata" reagiralo je na izjavu predsjednice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" nakon susreta u Sarajevu s hrvatskom predsjednicom.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2018. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao preživjeli srebreničkog genocida, uzimam sebi za pravo da javno osudim izjavu polupismene predsjednice Udruženja 'Majke Srebrenice' koja je više nego ikad ponizila ovo Udruženje i sve bošnjačke žrtve, posebno žrtve Ahmića'', rekao je Fadil Cvrk, humanitarac, koji je preživio genocid u Srebrenici, a osude Munire Subašić sijevale su sa svih strana.

Naime, Subašić se susrela s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović pa je nakon susreta, na pitanje o zamjerkama što Grabar-Kitarović nije posjetila Ahmiće, Subašić rekla kako nju zanima Srebrenica, a da o ostalim stratištima trebaju govoriti druga udruženja.

''Ne znam, ja ne bih o tome govorila, ja govorim o Srebrenici, znam šta se tamo desilo, ne znam više nigdje šta se desilo. Nemam ja nikome ništa zamjerati, samo zamjeram onima koji nisu došli u Srebrenicu i odali počast'', kazala je Subašić što je izazvalo bijes.

Tako je Cvrk na svojem Facebook profilu napisao kako ''poslije višegodišnjeg kompromitirajućeg rada i skandaloznih izjava, nazivajući kraljicom osobu koja ruši Ustavni poredak BiH, ovakva čobanica ne može više biti na čelu ovog Udruženja'' .

''Ako ovo Udruženje nema snage i mehanizma da je smijeni, svi mi Srebreničani ma gdje bili, trebamo dići svoj glas i stati u kraj ovom bezobrazluku'', napisao je Cvrk.

Istaknuo je kako je "Munira samo jedan od tisuća primjera u našoj državi gdje se na važnim funkcijama nalaze nesposobne i podobne osobe koje nanose veliku štetu svom narodu."

I Udruženje "Žena-žrtva rata" reagiralo je na izjavu predsjednice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" nakon susreta u Sarajevu s hrvatskom predsjednicom.

''Udruženje Žena-žrtva rata šokirano je izjavom Munire Subašić, predsjednice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, koja je rekla da ne zamjera predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović zato što nije posjetila Ahmiće, te da ona govori samo o Srebrenici, jer ne zna više nigdje šta se desilo. Mi itekako zamjeramo hrvatskoj predsjednici, zamjeramo joj što nije nikada otišla u Ahmiće, Vareš...'', navodi se u saopćenju Udruženje "Žena-žrtva rata".

Emir Suljagić u Dnevniku TV1 je kazao kako je bio duboko pogođen tom izjavom te da kao čovjek i kao građanin BiH mora reći da gospođa Subašić to nije rekla u ime onih koji su proživjeli Srebrenicu, nego da je to samo mogla reći u svoje ime, te da je to njezina stvar.

''Ne vidim nikakvu razliku između žrtava Ahmića i žrtava Srebrenice, između žrtava Stupnog dola i žrtava Srebrenice. Ono što gospođa Subašić ne zna jeste da su se tenkovi Ratka Mladića snadbijevali naftom u Grudama, da su se bageri kojima su prekopavana naša braća, naši očevi iz masovnih grobnica u i oko Srebrenice gorivom snadbijevali u Grudama, da je postojao plan tadašnjeg hrvatskog vrhovništva koji je bio u interakciji s planom Slobodana Miloševića o podjeli ove države, i to su činjenice", rekao je.

Predsjednica Udruženja Majki eknlava Srebrenica i Žepa Munira Subašić je prilikom sastanka s Kolindom Grabar-Kitarović kazala da hrvatska predsjednica i dalje za nju ostaje "kraljica Balkana".

Kopirati
Drag cursor here to close