Vijećanje u Mostaru

Cirkus u Vijećnici: Hrvati ne pristaju na rotaciju

''Ispunjavamo nečije dječje želje. Na svakoj sjednici ispunjavamo nečije želje. Nećemo. Od danas nećemo. S građanima Mostara se nećete igrati. Ovo nije cirkus.''
Vijesti / Politika | 12. 02. 2021. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ničije želje, neće se ispunjavati'', rekao je Ivan Zelenika, predsjedatelj Vijeća (HDZ BiH) i pozvao je političke stranke da preuzmu odgovornost, te da prestanu s cirkusom.

Rekao je kako je riječ o igrokazu BH bloka i Koalicije za Mostar.

''Ispunjavamo nečije dječje želje. Na svakoj sjednici ispunjavamo nečije želje. Nećemo. Od danas nećemo. S građanima Mostara se nećete igrati. Ovo nije cirkus. Ako ste se za ovo birali i borili, a u kampanji su vam bila usta puna BiH i Mostara i multietničnosti. Dolazimo do toga da svatko može biti gradonačelnik a samo ne Hrvat'', rekao je Zelenika.

Sjednica je odmah počela zahtjevom za prekid jer je BH blok ponudio ideju kako se na mjesto gradonačelnika trebaju rotirati tri bloka.

Foto: Bljesak.info / Vijećnici HDZ BiH

No, predsjedatelj Vijeća Ivan Zelenika rekao je kako se proces glasovanja ne može prekinuti. Vijećnici su potom zatražili desetominutnu pauzu koja se oduljila na sat vremena da bi potom bili složni da se sjednica odgodi za ponedjeljak.

Nakon te sjednice, trebala bi biti održana i izvanredna sjednica o financiranju Grada.

Čelnik HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko rekao je kako se vijeće ne treba baviti politikom.

Dodao je kako je ideja o rotiranju neprevodiva i nezakonita.

''Ovaj proces mora se završiti bez rotiranja iako je to netko možda sanjao sinoć'', rekao je Zeljko i dodao kako nastavak mora biti po proceduri.

Vijećnik SDP-a Arman Zalihić rekao je kako je riječ o prijedlogu da u iduće četiri godine svaki od tri bloka po 16 mjeseci ima gradonačelnika Mostara i da se napravi široka koalicija koja će imati više od dvije trećine u vijeću.

''Irma Baralija je cijenila da nam za takvo nešto trebaju konzultacije od nekoliko dana'', rekao je.

Komentirajući poruke HDZ-a BiH da je protiv ideje rotacije rekao je kako ne bi išli u izmjene statuta nego da bi to bio politički dogovore prema kojem bi svaki gradonačelnik nakon 16 mjeseci podnosio ostavku.

''Ako HDZ BiH bude protiv, nemamo više nikakve obaveze prema HDZ-u, ali smo voljni u taj sporazum uvrstiti to da i HDZ može iskoristiti ovu mogućnost. Mislim da bi to bilo u interesu građana'', rekao je.

Na pitanje o odnosu SDP-a i Naše stranke, Zalihić je rekao kako su imali nepotrebna prepucavanja u javnosti koja su krenula u Sarajevu i da se možda i ne bi to dogodilo u Mostaru da nije krenulo iz Sarajeva.

Kad je u pitanju tko bi bio u ''rotaciji'', on ili Baralija, rekao je kako treba sjesti sedam vijećnika BH bloka i PMP-a i dogovoriti se i da bi to bilo prvi put da građanska stranka sjedne na vlast u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close