Ružne situacije

Nakon 'sastanka za ruke': Zakuhalo se, moguć prekid sjednice

''S Našom strankom više nećemo nikad ništa imati. To je jasno. Ne razumiju ljudi, mi se pokušavamo baviti lokalnom politikom i uvukli su nas u rat svjetova'', rekao je Semir Drljević - Lovac.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2021. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Prve mostarske partije (PMP) Semir Drljević Lovac kazao je danas da su se odazvali pozivu Koalicije za Mostar uoči današnje sjednice Gradskog vijeća Mostara i mogućeg izbora gradonačelnika grada na Neretvi.

''Zakuhalo se, i medijski i među građanima, odazvali smo se i prošli put kad je BH blok pozvao. Imamo ružne situacije, zašto nisu dogovorili direktan izbor gradonačelnika. Smetalo nam je što je sve postavljeno ‘Bošnjak ili Hrvat’. Mi smo tu, danas će naši vijećnici prisustvovati na Klubu Bošnjaka, pa ćemo vidjeti šta dalje. Svako ima svoje, očekivao sam da će doći, da se iznesu stavovi. Neću da zakuhavam''.

Rat svjetova

''Mi nismo bili dio BH bloka nikad radi naše stranke nismo. Od početka su imali prema nama odbojnost. S Našom strankom više nećemo nikad ništa imati. To je jasno. Ne razumiju ljudi, mi se pokušavamo baviti lokalnom politikom i uvukli su nas u rat svjetova. Ne pada mi napamet da ikoga pitam osim ljudi ovdje. Sarađivat ćemo s ljudima, nećemo s korporacijama'', naveo je on.

Koalicija za Mostar 2020 pozvala je jučer predstavnike mostarskih gradskih odbora SDP-a, NS-a, PMP-a na političke razgovore o mogućoj zajedničkoj programskoj koaliciji.

''Naša stranka nas je obavijestila da ne mogu pričati ozbiljno o programima. Zvali smo ih nekoliko puta na razgovore, nisu se odazvali. Kad smo htjeli pričati o programskoj koaliciji, nametnuli su temu isključivo o glasanju za kandidatkinju Irmu Baraliju'', kazao je Šerif Špago, koordinator Koalicije za Mostar.

'Spriječite' navodni dogovor sa HDZ-om

On se zahvalio predstavnicima PMP-a i predsjedniku stranke i Semiru Drljeviću Lovcu.

''Ono što nas posebno zabrinjava, a što se u zadnje vrijeme pojavljuje, je da nemamo 35 vijećnika neko posebno predstavnici BH bloka spominju 17+17. Ne spominje se 18. Naša priča od izbora je da probosanskohercegovački blok ima 18 ruku i na tome smo zasnivali sve naše nade, odnosno naše planove da tih 18 ruku mogu izabrati kandidata Guzina. Određeni uvjeti koji su bili iz BH bloka je i pitanje gospodina Salema Marića. Marić je rekao da će napustiti Gradsko vijeće ukoliko se glasa za dr. Guzina. Nažalost, ni to nije bilo dovoljno predstavnicima BH bloka. U zadnje vrijeme često se spinuje od predstavnika BH bloka da SDA ima dogovor sa HDZ-om kada je u pitanju izbor gradonačelnika. Pozivam ih da demantuju te špekulacije i da danas glasaju za dr. Guzina i time ‘spriječe’ taj navodni dogovor između SDA i HDZ-a. Oni vijenići koji danas ne budu glasali za dr. Guzina, oni imaju dogovor sa HDZ-om da se izabere dr. Kordić za gradonačelnika Mostara'', naveo je on.

Moguć prekid

Poručio je da je moguć prekid današnje sjednice i da će o tome biti dogovoreno na Klubu Bošnjaka.

''Tražit ćemo dodatno vrijeme za konzultacije. Uslove SDP-a ne možemo ispuniti. Žao mi je što se našem pozivu nije odazvao BH blok. Iz PMP su shvatili važnost ovog trenutka''.

Podsjećamo, u drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika ušli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a nastavak sjednice Gradskog vijeća zakazan je također za danas u 15,30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close