Sjednica SDA

Osmanović: Novo Vijeće ministara neće biti formirano prije veljače ili ožujka

Usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i europskom putu BiH u SDA smatraju direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa.
Vijesti / Politika | 24. 12. 2018. u 19:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović kazao je večeras novinarima, nakon sjednice stranačkog predsjedništva, da novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine vjerojatno neće biti formiran prije veljače ili ožujka 2019. godine.

Kako je pojasnio na sjednici Predsjedništva SDA analizirani su dosadašnji razgovori s parlamentarnim političkim strankama na državnoj razini, a naredna runda razgovora bit će organizirana u nadolazećim danima i to s predstavnicima onih stranaka s kojima razgovori još nisu obavljeni.

U narednih desetak dana, najavio je Osmanović, bit će organizirati razgovori s predstavnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o prijedlogu za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a napomenuo je i da SDA neće praviti u tom smislu bilo kakvu opstrukciju.

Predsjedništvo SDA smatra da je Uputstvo Središnjeg izbornog povjerenstva o korištenju popisa stanovništva iz 2013. godine za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH neustavno te su pripremili zahtjev za ocjenu ustavnosti tog uputstva.

"Nakon potpisa ovlaštenih apelanata, Apelacija će u narednim danima biti upućena Ustavnom sudu BiH. Očekujemo da Ustavni sud Apelaciju razmatra u što hitnijem roku", kazao je Osmanović, dodajući da je zatražena privremena mjera kojom bi Ustavni sud obustavio provođenje tog Uputstva.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa BiH i početak provedbe Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Nazivajući tu odluku važnom za BiH, pozvali su bh. institucije da odmah poduzmu sve neophodne radnje na usvajanju i otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog plana.

Osudili su opstrukcije u procesu usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana, a protuzakonitim smatraju poziv upućen članovima Komisije za NATO integracijske procese BiH srpske nacionalnosti, od kojih je, uz prijetnje, traženo da ne sudjeluju u radu Komisije.

SDA smatra da nikakva demilitarizacija BiH nije prihvatljiva niti moguća nakon iskustava koje je BiH imala sa susjedima te je ocjenjuje da je to naročito neprihvatljivo uzimajući u obzir da se susjedne zemlje trenutno ponovo naoružavaju.

"Jačanje Oružanih snaga BiH u skladu s Pregledom obrane, napredovanje ka članstvu u NATO-u i jačanje namjenske industrije, jedini su pravi odgovor i garant da se konflikti neće ponoviti", ponovio je Osmanović.

Poziv lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Srbija podrži "pravo na samoopredjeljenje Republike Srpske" za SDA predstavlja direktan nasrtaj na teritorijalni integritet BiH, Daytonski mirovni sporazum, a time i mir u regiji.

Napominju da se ugrožavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma neće dovesti u pitanje BiH, koja je postojala i prije tog sporazuma, ali će se u pitanje dovesti bh. entitet Republika Srpska, koji je nastao u Daytonu.

"Neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje BiH s rješavanjem odnosa između Srbije i Kosova", dodao je Osmanović.

Usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i europskom putu BiH u SDA smatraju direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa.

Bavljenje izmjenama Ustava i zakona BiH od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta BiH, a dobrosusjedske odnose BiH i Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je odluku Europskog parlamenta da u svoj Izvještaj o Srbiji uvrsti amandman kojim se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici kao neizbježan korak koji ova zemlja treba da učini u procesu pristupanja Europskoj uniji.

SDA najoštrije je osudila hapšenje generala Ramiza Drekovića koji je bio na dispoziciji pravosuđu te ističu da su čvrsto opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za neovisnost pravosudnih institucija, ali je više nego očiglednim smatraju da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branitelja BiH.

Stoga, Predsjedništvo SDA insistira da se prilikom imenovanja glavnog tužioca BiH uspostavi nacionalni balans time što će se na tu funkciju imenovati Bošnjak.

Izrazili su očekivanje da Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta, koja nije pod utjecajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka.

Kopirati
Drag cursor here to close