Bez vlasti, nema novca

Federaciji prijeti potpuna financijska blokada

"SIP BiH je prema županijskim skupštinama koje još nisu dostavile liste na ovjeru uputio i pisanu urgenciju u kojoj su pozvani da ispune svoju obavezu", naglašeno je iz SIP-a BiH.
Vijesti / Politika | 23. 01. 2019. u 17:26 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine će u sljedećim danima utvrditi rezultate izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanske i Zapadnohercegovačke županije, nakon čega će se znati tko su nositelji osvojenih mandata, potvrdili su u toj državnoj instituciji za agenciju Anadoliju.

Proces izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH provela je i Unsko-sanska županija, ali izvještaj još nije dostavljen SIP-u BiH. Ukoliko se to dogodi moguće je da i za USK budu potvrđeni rezultati izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čekanje na liste

Do sada su ovjerene kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH iz ukupno sedam županijskih skupština i to Tuzlanske, Zapadnohercegovačke, Unsko-sanske, Zeničko-dobojske, Sarajevske, Posavske i Bosanskopodrinjske županije-Goražde.

"Njima su ovjerene liste vraćene da provedu posredne izbore i da zatim SIP-u dostave rezultate. Rezultati još nisu dostavljeni iz USŽ, ZDŽ, SŽ, PŽ i BPŽ", navode u SIP-u BiH.

Iz preostale tri županijske skupštine, HBŽ-a, Hercegovačko-neretvanske i Srednjebosanske županije SIP BiH nije primio kandidatske liste na ovjeru.

  "SIP BiH je prema  županijskim skupštinama koje još nisu dostavile liste na ovjeru uputio i pisanu urgenciju u kojoj su pozvani da ispune svoju obavezu", naglašeno je iz SIP-a BiH.

Federacija u nezavidnoj poziciji

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune financijske blokade jer proračun za 2019. godinu koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom veljače kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine, prvenstveno zato što ne postoji bar odluka o privremenom financiranju do 31. ožujka 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Izaslanstvo EU u BiH, veleposlanstva SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje proračuna FBiH za 2019. godinu. 

Kopirati
Drag cursor here to close