Nisu dio te priče

SBB neće u vlast - ne žele ulaziti u koaliciju s SDA

Radončić je istaknuo kako sve ostaje kao i u noći nakon objavljivanja kompromitiranih izbornih rezultata
Vijesti / Politika | 18. 01. 2019. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SBB neće ulaziti u vlast.

Naime, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je za Klix.ba kako njegova stranka neće ulaziti u koaliciju sa SDA te da će se povući i iz vlasti u Kantonu Sarajevo nakon što Bosanskohercegovački blok otkrije javnosti da ide u formiranje vlasti sa strankom Bakira Izetbegovića.

Radončić je istaknuo kako sve ostaje kao i u noći nakon objavljivanja kompromitiranih izbornih rezultata, te da je SBB iz kurtoaznih razloga poslao svoju delegaciju na sastanak s delegacijom SDA i to bez predsjednika stranke i na kratki sastanak. On je podsjetio na izjavu potpredsjednice SBB-a Edite Đapo nakon sastanka, a koja je kazala da nema govora o koaliranju sa SDA.

"Proračun su naši zastupnici u Parlamentu FBiH podržali zbog interesa građana i to je već objašnjeno javnosti. Također, s obzirom na relevantne informacije da će Bh. blok prihvatiti poziv SDA da koaliraju, SBB smatra da stranke ljevice mogu otići u koaliciju sa SDA, ali SBB-a nema u takvoj priči. Mi ne želimo varati svoje glasače, to bi bilo neodgovorno, ali bi bilo neodgovorno i da opstruiramo uspostavu vlasti i buduću koaliciju SDA i stranaka ljevice", kazao je Radončić za Klix.ba.

Otvoreno je poručio da će se, kada Bh. blok i SDA objave svoj dogovor, SBB povući iz vlasti u Kantonu Sarajevo.


"SBB nema opciju da bude dio vlasti na federalnom i državnom nivou niti sa SDA, ali ni s Bh. blokom. To bi značilo da sudjelujemo u igri međusobnog slabljenja pregovaračkih pozicija budućih koalicijskih stranaka, odnosno SDA i sa druge strane SDP-a, DF-a i Naše stranke", rekao je Radončić.

Podsjetimo, SBB se danas povukao iz vlasti u zeničko-dobojskom kantonu.

''SBB se povlači iz pregovora o formiranju parlamentarne većine i vlasti u ZDK-u, a o razlozima političke prirode saznat ćete iz priopćenja Predsjedništva SBB'', kazao je v.d. predsjednik Kantonalnog odbora SBB- a ZDK Ermin Čehić. , koji dodaje kako je obavijestio i koalicijske partnere.

SBB u Skupštini ZDK ima tri mandata, što znači da vladajuća koalicija još uvijek ima natpolovičnu većinu od točno 18 mandata, koliko je i potrebno, za sastav Vlade ZDK.

Kopirati
Drag cursor here to close