Ogradili se

HRS: Nećemo sa HDZ-om u Mostaru

Ističu kako će po pitanju podrške kandidatima za gradonačelnika, od svakog pojedinačno na konstituirajućoj sjednici tražiti predstavljanje programa i plana djelovanja.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2021. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"HRS je u više navrata vrlo jasno dao do znanja kako u radu gradskog vijeća Grada Mostara nećemo ulaziti u bilo kakav vid koalicijskog djelovanja s bilo kojom strankom, a posebno je sa HDZ-om BiH. Ta stranka je u više navrata pokazala kako joj je stalo isključivo do interesa pojedinaca iz svojih redova, dok opći interes, kao i interes naroda kojeg predstavljaju, nije niti u drugom planu", stoji u priopćenju HRS-a.

Kako navode prema nekim najavama, razmatra se mogućnost stavljanja usvajanja Statuta Mostara kao jedne od točaka dnevnog reda na prvoj sjednici gradskog vijeća.

Ističu kako je to u svojim medijskim istupima dao naslutiti i Dragan Čović, kao nastavak implementacije svog Sporazuma sa Bakirom Izetbegovićev po pitanju izmjena Statuta.

"Stavljanje Statuta kao točke dnevnog reda na konstituirajućoj sjednici, a da prethodno nisu formirana sva tijela i provedena javna rasprava nema nikakvog smisla i išao bi isključivo u interesu dviju vladajućih stranaka s ciljem cementiranja korupcije, nepotizma i netransparentnog upravljanja Gradom Mostarom", navode. 

"Dokaz da HDZ BiH, in primis, misli isključivo o svojim interesima imali smo ovih dana u Parlamentu Federacije gdje je ova stranka tražila da se Proračun grada Mostara za 2021. godinu usvoji u ovom Domu. Dakle, Sarajevo da nam odlučuje o utrošku sredstava?! Bez obzira što su održani izbori u Mostaru, bez obzira na Odluku Ustavnog suda iz 2013., oni i dalje inzistiraju na protuustavnom presedanu s kojim se odlučivanje o utrošku proračunskih sredstava Mostara odlučuje u političkom Sarajevu. I ovim putem postavljamo pitanje vodećim ljudima te stranke: zašto iste ustupke koje ste dali Sarajevu kada su Hrvati Mostara u pitanju, niste tražili zauzvrat u Travniku i mjestima gdje su Hrvati manjina?", tvrde u priopćenju.

Navode kako je HRS je na prošlim lokalnim izborima dobio potporu birača koji žele biti predstavljani od strane autentične i domoljubno osviještene hrvatske političke opcije. Opcije koja dokazano neće zloupotrebljavati ustavno-pravnu neravnopravnost hrvatskoga naroda za osobne i stranačke svrhe.

"Ponavljamo, nećemo ulaziti u bilo kakav vid koalicijskih sporazuma s bilo kojom strankom, osobito sa HDZ-om BiH, a to smo pokazali odbivši sve ponude kadrovske prirode. HDZ BiH se netom nakon izbora jasno izjasnio kako je njihov partner SDA i u tome im želimo svu sreću", izričito su naglasili iz HRS-a.

Ističu kako će po pitanju podrške kandidatima za gradonačelnika, od svakog pojedinačno na konstituirajućoj sjednici tražiti predstavljanje programa i plana djelovanja, sa dinamikom i rokovima.

Navode kako građani Mostara moraju znati jasno i nedvosmisleno što budući gradonačelnik, tko god to bio, planira i namjerava raditi, kako bi ga se kasnije moglo pozvati na odgovornost.

"Ako HDZ BiH u partnerstvu sa SDA budu inzistirali na dopunama najavljenog dnevnog reda, donošenju protustatutarnih zaključaka i dr., našu podršku neće dobiti nitko. Te dvije stranke imaju sasvim dovoljno ruku za donošenje svih odluka koje žele. Mi u tome nećemo sudjelovati", zaključili su iz HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close