Trojka u Bruxellesu

Europa kaže: Trebaju nam konkretne i opipljive reforme

Prosljeđivanje odgovora EU neće značiti i automatsko dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 30. 01. 2019. u 14:58 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajnik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sastali su se danas u Bruxellesu s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Hahn je pozdravio zajednički dogovor članova Predsjedništva da unaprijede EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao strateški cilj zemlje, u skladu s težnjama bh. građana. U tom pogledu, pozvao ih je da iskoriste taj koncensus kao političku osnovu za ubrzanje provođenja potrebnih mjera i reformi.

Naglasio je da zemlji u ovom trenutku trebaju konkretne i opipljive reforme. Retorika podjela ili bilo kakve inicijative koje ometaju put zemlje ka EU moraju se izbjegavati. U ovom kontekstu, ključno je formiranje svih razina vlasti na osnovu  izbora u listopadu 2018. godine.

  

Sastanak je također predstavljao i priliku da se razgovara o Mišljenju Europske komisije koje se tiče Bosne i Hercegovine. Tajnik je pozvao Predsjedništvo BiH da se što prije dostave usklađeni i interno usuglašeni odgovori na 656 dodatnih pitanja.

Međutim, prosljeđivanje tih odgovora EU neće značiti i automatsko dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Mišljenje Povjerenstva će služiti kao sveobuhvatna mapa puta za opsežne reforme koje treba hitno usvojiti i provoditi, posebno u oblastima vladavine prava i osnovnih prava gdje postoje jasni nedostaci na svim razinama.

 


Tajnik Hahn je u tom smislu istakao i legitimnu zabrinutost građana, uključujući i one koji su izašli na ulice Banja Luke. On je naglasio da EU, kao i međunarodna zajednica, očekuju da se ti slučajevi uredno prate u skladu s međunarodnim standardima.

Hahn ostaje čvrsto opredijeljen da nastavi pomagati Bosni i Hercegovini na njezinom putu ka EU u korist svih svojih građana, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Spremni odgovori

Istodobno, ministar financija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je 655 dodatnih pitanja iz Upitnika Europske komisije, kroz radne skupine i mehanizam koordinacije tehnički usuglašeno. 

Napomenuo je da se konsenzusom došlo do tog rješenja.

''Odgovori se trenutno prevode. Kada se prevedu na engleski i tri jezika oni će ići na potvrdu na sve nivoe vlasti u BiH - Federaciju BiH, Republiku Srpsku, Brčko Distrikt, Vijeće ministara i županije'', pojasnio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close