Poruka

Erdogan iz Srebrenice: Potreban je oprez zbog znakova sa zapada

''Nećemo zaboraviti Srebrenicu. Našu braću ne ostavljamo same u potrazi za pravdom, pratit ćemo procese oko ubojstava i masakara'', rekao je Erdogan.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2020. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan na komemoraciji u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici u svojoj je poruci istaknuo kako je nakon 25 godina bol je svježa.

''Nećemo zaboraviti Srebrenicu. Našu braću ne ostavljamo same u potrazi za pravdom, pratit ćemo procese oko ubojstava i masakara'', rekao je Erdogan.

Oprez neophodan

Rekao je kako europski političari nisu izvukli pouku iz Srebrenice ''i pored toliko drame, masakara i suza''.

''Islamofobični napadi na Zapadu znak su da je oprez neophodan'', rekao je, između, ostalog Erdogan.

"Danas smo zajedno da se prisjetimo žrtava genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramotnijih stranica u historiji, i da podijelimo žalost naše bošnjačke braće", rekao je Erdogan u videoporuci.

"Iako zbog koronavirusa nisam fizički među vama, moja osjećanja i misli su uvijek u Bosni, uvijek s vama. S pronalaskom svake masovne grobnice srca nam se iznova cijepaju. Žene i dalje žive u nadi da će pronaći muževe, djeca se nadaju pronalasku očeva i majki. I nakon ovoliko minulog vremena, majke gledaju niz put u nadi da će ugledati djecu. 25 godina tragom plavih leptira tražimo naše voljene", rekao je.

Spomenuo je i Aliju Izetbegovića te poslao poruku ''bosanskoj braći''.

"Mi vjerujemo da su naši šehidi uvijek među nama, vjerujemo da su živi", rekao je Erdogan i podsjetio na riječi Alije Izetbegovića koji je rekao da "zaboraviti nitko ne smije, jer se zaboravljeni genocid ponavlja".

Turska stoljeća...

Erdogan je poručio da žrtve genocida i Srebrenica neće biti zaboravljeni.

"Nećemo zaboraviti ni naše šehide niti ćemo zaboraviti genocid u Srebrenici", rekao je Erdogan.

Poručivši da Turska ''svoju bosansku braću neće ostaviti samu u njihovom traganju za pravdom'', Erdogan je kazao i kako će pratiti procese u vezi s ubojstvima i masakrima "počinjenim nad našom braćom".

Naveo je kako su islamofobični napadi na Zapadu znak da je oprez neophodan.

"Islamofobični napadi u zapadnim zemljama u posljednje vrijeme, znak su da u vezi s ovim pitanjem trebamo biti na oprezu", rekao je Erdogan.

"Da se slična bol nikad ne bi ponovila, pored međunarodnih organizacija, i mi imamo važnu odgovornost. Predstavljamo civilizaciju koja je stoljećima davala lijepe primjere tolerancije i mira. Ne možemo dozvoliti da nas razlike u stavovima i pogledima, etničke, kulturološke i meshepske razlike učine neprijateljima jedni drugih", poručio je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close