Komemoracija

Srebrenica je mrlja savjesti moćnika

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su ukopane 6.643 žrtve genocida.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2020. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Memorijalnom centru u Potočarima u održana je komemoracija za devet identificiranih žrtava genocida u Srebrenici iz srpnja 1995. Godine

''Srebrenica je danas borba za pravdu. Srebrenica je više od 8.372 ponovljene istine. Srebrenica smo svi mi koji danas stojimo na strani istine i na pravoj strani povijesti'', poručio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" i zamjenik načelnika općine Srebenica.

Foto: Anadolija / Srebrenica...

"Danas smo ovdje jer nam naša kultura sjećanja nalaže da ne zaboravimo i podsjećamo da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima Podrinja. Da s ovog mjesta gdje je počinjen genocid pošaljemo poruku da se nikom i nikad ne ponovi Srebrenica 1995. godine", rekao je Fejzić.

Poručio je da "smo danas ovdje zbog njih, zbog nas".

"Tu smo danas sa svima vama zajedno da sjedočimo i samo istinu govorimo. Srebrenica je danas mrlja u povijesti svjetske organizacije Ujedinjenih naroda. Srebrenica je mrlja svih savjesti moćnika tog vremena. Srebrenica je danas borba za pravdu. Srebrenica je više od 8.372 ponovljene istine. Srebrenica smo svi mi koji danas stojimo na strani istine i na pravoj strani historije", pojasnio je Fejzić.

Foto: Anadolija / Komemoracija

Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne krivične sudove rekao je kako političke vođe u Republici Srpskoj i Srbiji nastavljaju negirati genocid.

''Kako bismo istinski odali počast sjećanju na one koje smo izgubili prije 25 godina i odali priznanje žrtvama i preživjelima koji su danas među nama, naša je odgovornost da se borimo za pravdu i istinu'', poručio je Brammertz.

Foto: Anadolija / Komemoracija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko rekao je kako se danas ispraćaju posmrtni ostaci samo devet žrtava i da se, nažalost, još uvijek se traga za masovnim grobnicama širom zemlje.

"Stoga molim sve ljude koji imaju informacije da ih daju nadležnim institucijama. Nažalost, suočavamo se sa prekrajanjem povijesnih činjenica, relativiziranjem zločina pa čak i s glorificiranjem osuđenih ratnih zločinaca. Nitko nije osudio nijedan narod, nema loših naroda, samo loših osoba. Međutim, dati ime studentskom domu po presuđenom ratnom zločincu je neljudski i anticivilizacijski, to je izrugivanje univerzalnim ljudskim vrijednostima. Tom odlukom je taj političar duboko uvrijedio sve žrtve rata. Stoga ga pozivam i molim da skine ploču koju je postavio i promijeni ime studentskog doma u ime budućnosti novih generacija. Pozivam i sve političara da donesu zakon o zabrani negiranja genocida kako bi se u budućnosti izbjegli ovakvi slučajevi", naveo je Inzko.

Foto: Anadolija / Komemoracija

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove video porukom se danas obratio na komemoraciji te istaknuo da ga zabrinjava što revizionisti žele zakopati istinu istom žestinom kojom su ubijali nevine.

“Dvadeset pet godina nije samo značajan period vremena, već ono predstavlja i sazrijevanje cijele generacije i mogućnost promjena. Vaša djeca, glasovi sadašnjosti i budućnosti koji imaju kapacitet i odlučnost da stvaraju drugačiju stvarnost – ako oni tako odaberu. Uvjeren sam da će oni pobijediti uime istine i pravde u čast žrtava kojih se danas sjećamo. Ali će i oni morati ostaviti po strani mržnju kako bi utjecali na trajnu transformaciju'', zaključio je Agius.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković podsjetio je da je genocid u Srebrenici potvrđen presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a osuđeni su i njegovi glavni začetnici, ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

"Zločin u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi. Svi zajedno moramo angažirano nastaviti raditi na utvrđivanju i predstavljanju istine o Srebrenici. Hrvatska će kao prijateljska i susjedna zemlja uvijek pomagati Bosnu i Hercegovinu u izgradnji kvalitetnije budućnosti kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, a osobito na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji. Uime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, izražavam duboko poštovanje obiteljima žrtava", naveo je Plenković.

Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u video poruci je istaknuo kako sukobi iz prošlosti ne moraju biti sjena na boljoj budućnosti.

'' Dvadeset pet godina kasnije čini se da nismo puno toga naučili na mnogo mjesta, čak iako ste ispoštovali teške političke kompromise Daytonskog sporazuma i najvažnije, sačuvali ste mir. Sada je važnije nego ikada da se sjetimo da u BiH i širom svijeta istinska demokracija zahtjeva stvarnu posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava, utvrđivanje teške istine o prošlosti, kako bi ste mogli graditi drugačiju budućnost'', poručio je Clinton.

Papa Franjo je povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici poručio da su užas sukoba i nasilje "prečesto prisutni u različitim dijelovima svijeta".

"Izražavamo nadu da će ih zamijeniti djela onih koji teže da izgradnje bolju budućnost svijeta, mir za generacije budućnosti kroz dijalog, razumijevanje i uvažavanje drugog. Njegova svetost izražava uvjerenje da će svjedolanstva kreativnog i suživota muškaraca, žena i djeca bez obzira na vjersku pripadnost i tradiciju koja je oblikovala povijest vaše nacije svijetu dati poticaj za promociju zajedničkog dobra, poštivanja prava, dostojanstva za sve jer samo na tim temeljima se moće postići istinski trajni sklad ljudskih zajednica", navodi se u poruci pape Franje koju je pročitao apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto.

Motoristi iz Mostara odaju počast žrtvama - Srebrenica je mrlja savjesti moćnika

Foto: Bljesak.info / Motoristi iz Mostara odaju počast žrtvama

Charles, princ od Velsa, također se video porukom obratio na današnjoj komemoraciji rekavši kako je izuzetno tužan što je ove godine bio spriječen da dođe i u Memorijalnom centru oda počast stradalima te da ne može ni zamisliti bol onih koji još uvijek traže odgovore.

''Zaista sam želio da odam počast u Potočarima, kao i da se susretnem s majkama Srebrenice, kao i drugim članovima obitelji, i preživjelim. Zato mi je važno da vam danas uputim ovu poruku. Dugi niz godina mi je na srcu ono što su vaša zemlja i region prošli i s velikim interesom pratim korake koje ste napravili na dugom i teškom putu pomirenja. Veoma se divim teškom, ali neophodnom radu na bavljenju zaostavštine prošlosti BiH i zaista duboko su me dirnuli izuzetni i hrabri napori onih koji neumorno rade na potrazi za pravdom, ponovnoj izgradnji povjerenja i vraćanju svojih zajednica'', rekao je.

Šefik Džaferović je rekao kako je Srebrenica postala sinonim za patnju i stradanje nevinih ljudi, a tada počinjeni zločin naziva se jedinim pravim imenom – genocidom.

''Gošnjica genocida u Srebrenici sada se obilježava diljem svijeta. S obiteljima žrtava i našim narodom suosjećaju ljudi na svim meridijanima'', poručio je Šefik Džaferović.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su ukopane 6.643 žrtve genocida. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Izetbegović: Moramo graditi stabilnu BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i čelnik SDA Bakir Izetbegović poručio je danas u Potočarima da ''moramo graditi stabilnu BiH, jaku zemlju, da nam se ovakve stvari ne bi ponovile''.

"Ponovo ponoviti iste riječi ili boriti se za istinu, za pravdu i za snagu. Da bismo imali istinu i pravdu moramo biti snažni. Moramo graditi stabilnu BiH, jaku zemlju, da nam se ovakve stvari ne bi ponovile", rekao je Izetbegović.

Istaknuo je da "međunarodna zajednica nije obranila Srebrenicu prije 25 godina".

"Danas ima priliku da odbrani istinu, koja je dovedena u pitanje. Nagrađuju se, odlikuju se ratni zločinci, presuđeni ratni zločinci odgovorni za genocid u Srebrenici. Negira se genocid u Srebrenici. Pridružujem se apelaciji koju su uputile majke Srebrenice, da se ponište od strane visokog predstavnika odlikovanja data Karadžiću i ostalim presuđenim ratnim zločincima, da se konačno nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici", poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close