Stao u obranu Komšića

Džaferović: Hrvati imaju više nego što im pripada

"Hrvatski narod nije manje zastupljen, čak je više zastupljen od onoga što mu pripada po Ustavu BiH. Izbor Komšića je po Ustavu BiH", kazao je Džaferović.
Vijesti / Politika | 07. 09. 2021. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u intervjuu za N1 kazao je kako će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebati pojasniti izjavu kako "Komšić predstavlja Hrvate, a birali su ga Bošnjaci".

"Govori se o osjećaju ugroženosti, a ne o pravoj ugroženosti. Osjećaj se može proizvoditi raznim mantrama, raznim pričama. Ja sam da se daju argumenti. Neka se pogleda u institucijama na svim nivoima koliko je kojeg naroda zastupljeno. Vidjet će se jasno da hrvatski narod nije manje zastupljen, čak je više zastupljen od onoga što mu pripada po Ustavu BiH. Izbor Komšića je po Ustavu BiH. Kazano je da Hrvata i Bošnjaka biraju građani u FBiH. Komšić nije hrvatski član Predsjedništva, nego pripada hrvatskom narodu i njega su birali svi građani u entitetu Federacija BiH. Isto tako ja nisam bošnjački član Predsjedništva", pojasnio je Džaferović. 

Džaferović je komentirao i zahtjev visokom poredstavniku za smjenu Dodika. 

"OHR je sa razlogom dio Daytonskog sporazuma. Kada sam na prošloj sjednici Predsjedništva vidio da je nastupila potpuna blokada, glasali smo o davanju akreditiva stranim ambasadorima i glasa se protiv. Nikada nitko nije glasao protiv", istaknuo je. 

On je naglasio kako s Dodikom komunicira isključivo službeno te da ne komuniciraju privatno. 

Džaferović se osvrnuo i na Schmidtov odgovor na njegov zahtjev.

"Sve što sam tražio nakon sjednice Predsjendištva BiH je da visoki predstavnik ispuni svoju ulogu. To je njegov zadatak. Na Bledu smo razgovarali. Nije se izjasnio o tome pitanju, ali je rekao da su blokade slabost. Vjerujem da će on tragati za načinom kako da se dokinu blokade. Mi moramo izvršavati svoje ustavne obveze, neka i mene smjene ako blokiram", poručio je član Predsjedništva BiH. 

On se osvrnuo i na reakcije iz Srbije, Ivice Dačića i Aleksandra Vulina, koji su ga optužili da je "dželat BiH i mira".

"Ova gospoda kada nema argumenata poteže za uvredama, ispoljava aroganciju, nadmenost… Više to ne prolazi. Ovdje u regiji ćemo svi biti jednakopravni. Neka to dobro upamte. Ničija arogancija neće utjecati ni na koga. Neka mi kažu argument čime se opravdava blokada", kazao je Džaferović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close