Odgovor na biranje

Komšić poručio da Schmidt ne zna dovoljno

Visokom predstavniku član Predsjedništva BiH je poručio i da je Sarajevo multietnički grad te da mu je nejasna njegova izjava o glavnom gradu BiH.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2021. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očito je da će gospodinu Schmidtu trebati još vremena u Bosni i Hercegovini, da se upozna s daytonskim Ustavom, jer to o čemu govori ne postoji u Ustavu, kako bi u konačnici uvidio sve detalje i kompleksnost tematike'', rekao je Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirajući izjave novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o njegovu izboru u Predsjedništvo.

Naime, Schmidt je izjavio kako je Komšić'' hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati'' te kako se ''hrvatski dio stanovništva, koji je dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u kompliciranim državnim strukturama".

''Što se tiče pitanja mog izbora mogu reći da je insistiranje na etničkom legitimitetu u kontekstu izbornog zakona, negiranje svih presuda Europskog suda za ljudska prava. Jer ako se polazi od toga da je samo legitiman onaj tko ima etnički legitimitet, onda se derogiraju i Mišljenje Venecijanske komisije i presude Europskog suda za ljudska prava koje pokušavaju da otklone, a ne da prošire etničku diskriminaciju'', rekao je Komšić.

Visokom predstavniku je poručio i da je Sarajevo multietnički grad te da mu je nejasna njegova izjava o glavnom gradu BiH.

''Sarajevo je od svog osnivanja pa do danas imalo većinsko bošnjačko ili muslimansko stanovništvo, pa prema tome ne vidim zašto bi to samo po sebi, ili bilo kojem civiliziranom čovjeku moglo biti sporno, da ne kažem problem. Sarajevo je opet, istovremeno, kroz stoljeća multietnički i kozmopolitski grad'', rekao je Komšić osvrnuvši se tako na izjave visokog predstavnika u BiH na Simpoziju o euroatlantskoj perspektivi BiH.

Dodaje da je upravo zbog te činjenice Sarajevo ubijano i razarano.

''U Drugom svjetskom ratu od nacista, a u posljednjem od Vojske RS-a. Ali je i branjeno i obranjeno uz velike žrtve njegovih građana, i ne samo Bošnjaka, nego svih onih koji Bosnu i Hercegovinu nose na srcu. I pored svega toga Sarajevo je multietnički, kozmopolitski i slobodarski grad i takvo će ostati, bez obzira tko u njemu činio etničku većinu. U to vjerujem kao i svi moji sugrađani'', rekao je Komšić.

Pozivao je visokog predstavnika da nametne izmjene Ustava i izbornog zakona po svom nahođenju.

''S obzirom da Schmidt kao vrhovni tumač Daytonskog sporazuma i po bonnskim ovlastima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona, na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antieuropskog poteza'', rekao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close