Čović

Dvije izborne jedinice u Federaciji sve bi riješile

Čović kaže da bi netko volio pregovore voditi isključivo s međunarodnim dužnosnicima, netko bez njih. Rekao je i kako međunarodni dužnosnici dobro razumiju situaciju.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2021. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi tražimo neku mogućnost da profunkcionira i zakonodavna i izvršna vlast'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Najavivši kako će se u srijedu sastati s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem, rekao je kako nema velikog iskoraka u dogovoru.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Predsjedništva HNS-a

Rekao je kako je upoznao HNS sa svojim razgovorima s međunarodnim dužnosnicima i s bošnjačkim predstavnicima.

Netko sa strancima, netko ne

Govoreći o izjavi Milorada Dodika da bi sjeo s njim i Bakirom Izetbegovićem bez međunarodnih dužnosnika, Čović kaže da bi netko volio pregovore voditi isključivo s međunarodnim dužnosnicima, netko bez njih. Rekao je i kako međunarodni dužnosnici dobro razumiju situaciju.

''Netko tko danas vjeruje da netko u ovakvoj političkoj situaciji može napraviti temeljite izmjene ustava, ja ga pozivam da to učinimo odmah. U ustavu će teško biti promijeniti jedan mali zarez'', rekao je i podsjetio kako je ranije pozvao da se naprave djelomične ustavne promjene i to vezane za izborni zakon.

''Odavno govorim da će u Ustavu biti teško promijeniti jedan mali zarez a ne nešto više. Mi smo se prihvatili obveze, u dogovoru s partnerima kada smo potpisivali sporazum u Mostaru, da napravimo ograničene ili djelomične ustavne promjene koje su nužne da ono što dogovorimo za Izborni zakon bude ugrađeno . Ja sam govorio da se u izboru članova Predsjedništva BiH ona imenica“ 'Bošnjak, Hrvat i Srbin' transformira u pridjev u 'bošnjački, hrvatski ili srpski''', rekao je Čović.

Sve drugo je, rekao je, transformiranje Bosne i Hercegovine za što je potrebna dvotrećinska većina i opći konsenzus kod svih naroda.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Predsjedništva HNS-a

''Nama danas treba izbor tri člana predsjedništva, legitimnih predstavnika, da uključimo sve presude sudova i legitiman izbor svih klubova u Dom naroda. Za to postoji jako puno rješenja. Ne postoji nikakav Fueleov model. Ako postoji neka vam ga netko da. Postoji priča i onda je to netko tako nazvao'', rekao je i dodao kako je na ''stolu pet, šest modela''.

Građanski koncept

''Vodili smo dugoročne razgovore i došlo se do nekih mogućih varijacija koje su odbačene i uvijek  su odbacivana rješenje od jedne strane, iz Sarajeva. Ili one koja se predstavlja kao ljevica u bošnjačkom tijelu ili desnica. Svejedno tko je odbacivao'', naveo je Čović.

''Ako želimo članove predsjedništva, kako osigurati da imamo i klasičan građanski koncept onda jednostavno  bi dvije izborne jedinice u Federaciji sve riješile. I odmah možemo automatizomom, izuzev jedne presude suda u Strasbourgu, koja govori o prebivalištu i etničkom ograničenju, sve provesti'', rekao je Čović.

''Oni koji se plaše dogovora u Federaciji prijeteći novim podjelama, kud ćete većih podjela nego sad'', rekao je.

Rekao je i kako političkom Sarajevu odgovara da po pitanju Izbornog zakona ne bude promjena jer su ''uvjereni, a to i ne kriju, da će dočekati sljedeće izbore da će izabrati, ne samo člana Predsjedništva, nego i Klub Hrvata''.

''To je koncept 'Zadrži status quo i igrat ćemo se dalje''', kaže Čović i navodi kako se bez međunarodne zajednice ne može naći rješenje ali da osnovu posla moraju uradili domaći političari.

Čović kaže kako ne vidi ništa korisno u najavi sankcija i da će se s njima pametno raditi i da bi one mogle donijeti još više problema. Kaže kako imati samo američke sankcije nije neka kazna ali da su u Europskoj uniji, od koje se traži potpora za to, podijeljeni po tom pitanju.

 

Pet zaključaka

Inače, na današnjoj sjednici Predsjedništvo HNS-a donijelo je sljedeće zaključke:

  1. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda uz omogućavanje aktivnog i pasivnog biračkog prava svim građanima Bosne i Hercegovine je osnovna postavka funkcioniranja političkog i izbornog sustava Bosne i Hercegovine. Pokušaji širih izmjena Aneksa IV. – Ustava Bosne i Hercegovine ugrozili bi natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti koje su Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili kao ustavni meritum i ključni političko - pravni i institucionalni temelj BiH.
  2. Potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u Mostaru sadrži ključne odredbe reforme izbornog zakonodavstva i u potpunosti štiti i jača odrednice Washingtonskog i Daytonskog-pariškog sporazuma.

    Foto: Bljesak.info / Sjednica Predsjedništva HNS-a

  3. Ograničene ustavne promjene ne smiju voditi ka derogiranju Ustava i onemogućiti konstitutivnost naroda u izboru svojih legitimnih političkih predstavnika. Pokušaji brisanja „etničkog prefiksa“ predstavljaju grubo kršenje Aneksa IV. kojim bi se omogućila potpuna diskriminacija, majorizacija i nametanje političkih predstavnika u ključnim institucijama - Predsjedništvu BiH i Domovima naroda koji i jesu dizajnirani na način da sva tri naroda uživaju zajamčena ustavna prava.
  4. Predsjedništvo HNS-a još jednom ističe da su unitarističke pretenzije bošnjačkih stranaka neprihvatljive, da negiraju konstitutivne zajednice i njihove posebnosti te da ruše multikulturalni, multinacionalni i multikonfesionalni karakter Bosne i Hercegovine. Konstitutivnost naroda nije deklarativna kategorija, nego suštinska komponenta ostvarivanja ravnopravnosti kroz jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka i biranja svojih političkih predstavnika.
  5. Predsjedništvo HNS-a poziva sve uključene strane u pregovore, kako domaće, tako i međunarodne aktere, da ulože maksimalne napore u postizanju konačnog dogovora o otvorenim pitanjima, poštujući pri tome temelje Ustava BiH. Legitimno predstavljanje i zastupljenost legitimnih političkih predstavnika sva tri naroda utkana je u povijesni, politički i institucionalni okvir Bosne i Hercegovine koji je potvrđen i u Daytonskom-pariškom međunarodnom mirovnom sporazumu.
Kopirati
Drag cursor here to close