Nečiji džepovi

Dupli poslovi u Gradskoj upravi: Mutno ali nije dovoljno?!

Revizori su dokumentaciju proslijedili Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije…
Vijesti / Politika | 28. 07. 2021. u 14:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedini uposlenici odjela mostarske Gradske uprave godinama su dobivali veće plaće od propisanih jer su se ''nagrađivali'' pozicijama u povjerenstvima koja nisu trebala biti formirana jer odjeli već rade taj posao.

Dodatno plaćeni redoviti poslovi

Na to je još 2015. godine upozorilo i izvješće federalnih revizora u kojem stoji kako su zaključeni ugovori o djelu, za poslove koji su najvećim dijelom utvrđeni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji i predstavljaju redovite poslove uposlenih.

Tako je, primjerice, u studenom 2019. godine imenovano povjerenstvo koje se bavilo projektima za mlade. Iako je to u domeni odjela za Društvene djelatnosti, djelatnici tog Odjela većinom su članovi povjerenstva i nisu smjeli uzimati dodatni novac na plaće jer se radi o poslu u sklopu njihovih redovitih aktivnosti.

Revizori su dokumentaciju proslijedili Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije 2016. godine da bi dvije godine kasnije dobili odgovor kako nema osnove za pokretanje postupka.

Tužiteljstvo HNŽ-a potvrdilo je za portal Bljesak.info kako je zaprimilo izviješće o izvršenoj financijskoj reviziji za 2015. Grada Mostara od Ureda za reviziju institucija F BiH.

Bilo je nepravilnosti

''U ovom predmetu postupajući tužitelj proveo je sve potrebne radnje. Naime, tužitelj je tražio od Federalne uprave policije (FUP) dodatno prikupljanje obavještenja. Oni su proveli sveobuhvatne provjere navoda i dostavili i izvješće o poduzetim mjerama i radnjama. Nakon analize svih prikupljenih dokaza, kako materijalne dokumentacije tako i iskaza saslušanih svjedoka čije je saslušanje vršio FUP, tužiteljstvo je odlučilo da se u radnjama odgovornih osoba ne stiču bitna obilježja bilo kojeg kaznenog djela'', rekla je Ana Rajič, glasnogovornica Tužiteljstva.

Dodala je kako je ''nesporno da je prilikom određenih knjiženja bilo određenih nepravilnosti, što je u konačni revizija i uočila te kao propuste određenih odjela evidentirala u svojem izviješću''.

''Ali takvi propusti se ne mogu okvalificirati kao kazneno djelo nego kao eventualno prekršaj pravnih osoba tako i odgovornih osoba. Tužiteljstvo je odlučilo da u konkretnom predmetu neće provoditi istragu jer smatra da se u radnjama pojedinih osoba ne stiču bitna obilježja bilo kojeg kaznenog djela propisanih kaznenim zakonom Federacije BiH kao i drugim zakonima'', rekla je Rajič za Bljesak.info.

Iako u Gradu Mostaru postoji služba za unutarnji nadzor, a, uvedena je i Jedinica za internu reviziju što je suprotno odredbama Statuta grada Mostara jer njime nije predviđen takav odjel nema nikakvih službenih očitovanja po ovome pitanju  niti ima dostupnih podataka o radu ove, ali i ostalih komisija kojih se u mandatu Ljube Bešlića nakupio priličan broj.

Dodatni novac

Tako su djelatnici mostarskih odjela, iako su mnoge stavke sastavni dio njihova posla, dodatno naplaćivali nadgledanje obračuna i primopredaje radova, reviziju i praćenje ugovora, izbor članova upravnih odbora – iako Gradsko vijeće imenuje upravne odbore i oni nisu imenovani zbog nepostojanja Vijeća – dodjelu stipendija, popis (valjda stanovništva), pripremu godišnjih obračuna, izradu programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištima…

Također, uposlenici Gradske uprave grada Mostara bavili su se, uz naknadu na plaće i do 30 posto, i realizacijom dijela aktivnosti na implementaciji trezorskog načina poslovanja, stručnim ocjenama zahtjeva od strane službe za urbanističko planiranje, realizacijom postupka naplate potraživanja za komunalnu naknadu te čišćenjem baze komitenata.

Uz radove u komisijama koje su očito oformljene da bi se na plaće ''namaknuo'' dodatni novac, čudna su i preslagivanja poslova u Gradskoj upravi. Pisali smo već ranije kako su vršene nezakonite rotacije u mostarskim gradskim odjelima na što nam je Grad odgovarao da se radi po principima lokalne samouprave i europskim stečevinama.

No, nejasno je kakvi su principi i stečevine u pitanju kada se u studenom 2019. godine u izmjenama i dopunama pravilnika o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave viši stručni suradnik za web-stranicu– asistent gradonačelnika preimenovao u višeg stručnog suradnika za energetsku učinkovitost zbog čega je plaća uvećana za 20 posto. Netko tko je pak angažira za financijsko praćenje projekta izgradnje kolektora, doznajemo, bio je plaćen 250 KM fiksno.

Pročitajte još

Šminkanje radnih mjesta

U tom ''šminkanju'' radnih mjesta u uvjetima za obavljanje posla brisalo se i dodavalo ono što je bilo potrebno pa je viši referent za mjesnu samoupravu-tajnik mjesne zajednice izgubio IV stupanj a uz uvjet trgovačke škole dodalo se elektro-tehnička i turističko-ugostiteljska škola.

Referent recepcije i telefonske centrale ''izgubio je građevinsku školu a dodala se turističko-ugostiteljska. U uvjetima za vršenje poslova referenta za poštu riječ ''deset'' zamijenjena je riječju ''šest'' dok je u uvjetima za referenta za operativno-tehničke poslove situacija obrnuta. U uvjetima za obavljanje pojedinih poslova riječ fakultet jednostavno je izbrisana.

Godinama se, dakle, namještalo gradskim službenicima da si na plaće dodaju postotak kako im odgovara bez da su odgovarali bilo kome.

Sistematizacija

Zbog sistematizacije radnih mjesta u Gradskoj upravi Mostara su se pobunili pojedini službenici jer se sistematizacija vršila mimo pravila jer su stručni suradnici promaknuti na pozicije viših stručnih suradnika, viši stručni suradnici na pozicije stručnih savjetnika, a stručni savjetnici u šefove službi. Preskakali su se rangovi, službenici nisu ocjenjivani, a pravilnikom su prekoračene brojne odredbe zakona i uredbi u Federaciji BiH, kao i odredbe mostarskog Statuta.

Sve je prijavljeno i ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ koje je trebalo izvršiti nadzor i očitovati se o svemu, ali je priča o ''staroj gardi'' mostarske Gradske uprave pala u zaborav nakon održanih izbora.

Video: Obitelj Grabo - Put do pečata
Kopirati
Drag cursor here to close