Nastavljeno bez Hrvata

Dom naroda: Bradara završila sjednicu, pobunili se izaslanici iz drugih klubova

Nakon službenog završetka sjednice, sjednica je nastavljena ali bez nazočnosti Bradare i izaslanika iz Kluba Hrvata iz koalicije HDZ-HNS.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2018. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Sjednica nastavljena bez predsjedavajuće Lidije Bradare i delegata iz Kluba Hrvata iz HDZ-HNS

Klub Hrvata, uglavnom izaslanici iz HDZ-HNS-a, vratili su se na sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojem se raspravljalo o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. Međutim, ubrzo nakon povratka, predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara, završila je sjednicu.

"Mislim da smo današnji red iscrpili, o nastavku sjednice bit ćete naknadno obaviješteni", kazala je Bradara na početku nastavka sjednice.

Interesi Doma, a ne jednog kluba

Međutim, javio se Predrag Kojović koji je upitao Bradaru kako je to odlučeno je li odluka jednog kluba jača od odluke drugog kluba.

"Zanima me pravno objašnje. Klub Hrvata je iznio svoj stav, Klub Bošnjaka je iznio svoj stav. Klub Bošnjaka traži da se sjednica nastavi, Klub Hrvata smatra da to nije tako u redu i vi uzimate njihov stav", kazao je Kojović.

Potpredsjednik Doma naroda Jasenko Tufekčić kazao je da predsjedavajuća Bradara je predsjednica Doma i ona prije svega štiti interese doma, a ne jednog kluba.

"Nema nitko pravo većini u Domu naroda uskratiti pravo da se izjasni o vitalnom nacionalnom interesu", naveo je Tufekčić.

Nastavljeno bez Bradare i Hrvata

Međutim, uprkos negodovanju izaslanika iz drugih klubova, Bradara je završila sjednicu i zajedno sa izaslanicima Kluba Hrvata iz HDZ-HNS-a napustila sjednicu., prenosi N1 BiH.

Nakon konsultacija, sjednica je nastavljena ali bez nazočnosti Bradare i izaslanika iz Kluba Hrvata iz koalicije HDZ-HNS.

Podsjetimo, početak drugog dijela sjednice započeo je jedan od dopredsjedavajućih Doma, Jasenko Tufekčić, tvrdeći da za to ima podršku većine izaslanika na osnovu njihovih potpisa, no ubrzo se pojavila predsjedavajuća Bradara, koja je negodovala što je nastavak uslijedio na taj način.

Problemi na početku nastavka sjednice

"U više navrata smo pozivali predsjedavajuću da nam se pridruži. Skrenuta nam je pozornost da još uvijek traje Klub Hrvata, ali je predsjednica Doma prije svega predsjednica Doma, a ne predsjednica Kluba Hrvata. Na osnovu potpisa koje sam dobio od 28 izaslanika koji traže da nastavimo sa radom, mi ćemo se u okviru toga i tako ponašati", kazao je Tufekčić, dodajući da se u zadnjih mjesec i pol dana pokušavao zloupotrijebiti vitalni nacionalni interes. 

Bradara je ostala šokirana jer je sjednica započela bez nje, govoreći kako  nije bilo razloga za to.

"Mi smo do sada na desetke puta sačekli i da se Klub Bošnjaka sabere, da se skupe oni koje se slažu i one koji se ne slažu. Ako niste u mogućnosti sačekati da Klub Hrvata sjedi sa vama u ovoj sali, to je jedna velika poruka. Imamo pravo na stanku kao i svi drugi. Kvalifikacije koje sam čula, da sam nešto spriječavala, znala sam da će se ovo pretvoriti u predizbornu kampanju. Ja se divim i vjerujem da ste sada presretni kako to izgleda", kazala je Bradara.

Oglasio se i Predrag Kojović iz Kluba Srba.

"Jako mi je drago da ste došli i da ste preuzeli vođenje sjednice. Dali ste pauzu od 15 minuta a prošlo je više od dva i pol sata", kazao je Kojović. Tufekčić je ponovo odgovorio Bradari. "Vi ste za mene dama. Najvažnijie je da ovo dovedemo do kraja. Jedino što su očekivali da znaju kad nastavljamo sa radom", kazao je Tufekčić.

O čemu se raspravljalo prije pauze

Inače, prije početka pauze, izaslanici su se izjasnili o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH. Glasovalo se na osnovu mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa, pa su u prvom krugu glasovali pojedinačno klubovi sva tri konstitutivna naroda, a potom i Dom naroda u cjelini, općim izjašnjavanjem svih izaslanika odjednom.

U prvom krugu, Klub Hrvata nije dao većinsku podršku zakonu, a u potonjem općem izjašnjavanju, registrirana je većinska podrška Doma naroda u cjelini. Ovaj ishod je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, obrazložio kao "pad" zakona, zbog čega, kako je dodao, nema potrebe upućivati ga na ocjenu Ustavnom sudu FBiH.

Proceduru glasovanja po kojoj zakon, u konačnici, ipak može biti upućen Ustavnom sudu, tražila je danas dvotrećinska većina izaslanici Bošnjaka. Oni će i u nastavku sjednice insistirati na provođenju te procedure, kako je izjavio predsjedavajući bošnjačkog kluba Osman Ćatić.

Kopirati
Drag cursor here to close