Zvat će Izetbegovića

Dodik: Zastoj u BiH

Izrazio je zahvalnost EU i Europskoj komisiji na predanom radu što se tiče puta BiH ka EU, ali je napomenuo da su šanse propuštene zbog, kako je rekao, jalovih političkih nadmetanja u BiH.
Vijesti / Politika | 29. 05. 2019. u 14:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da postoji očigledni zastoj Bosne i Hercegovine u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza, kao i da pravosuđe zapada u jednu od najtežih kriza dosad.

''Većina onih koji ocjenjuju stanje u BiH se slažu u jednom, da je ovo zastoj koji je nepotreban. Čak ni pitanje koje je bilo važno, a to je EU i put ka EU, nije uspjelo da otkloni stare pozicije određenih političkih subjekata, što je dovelo do širokog zastoja u radu svih institucija'', smatra Dodik.  

Izrazio je zahvalnost EU i Europskoj komisiji na predanom radu što se tiče puta BiH ka EU, ali je napomenuo da su šanse propuštene zbog, kako je rekao, jalovih političkih nadmetanja u BiH.

''Stav Europske komisije od početka je bio vrlo jasan, a to je da se riješi pitanje formiranja vlasti na svim razinama i da se kao takvi nađemo u atmosferi dobrog kretanja vezano za Mišljenje EU, a naravno i za pribavljanje podrške zemalja članica EU. Od svega toga ništa se nije dogodilo'', kazao je Dodik.

Apatična situacija, prema njegovim riječima, proizvedena je "zato što neko u BiH, prije svega, bošnjačka politička elita želi da spriječi Srbe da na legitiman način budu predstavljeni na razini BiH“.

Dodik je kazao da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH, te da mu treba vratiti tu funkciju.

Komentirajući današnje proteste koji se održavaju ispred zgrade pravosudnih institucija BiH u Sarajevu, Dodik je ustvrdio da su Tužiteljstvo, Sud BiH i VSTV izvanustavne institucije, te da je, isključujući slučaj zbog kojeg se protestira, frustracija građana opravdana.

Dodik je kazao da će danas pokušati dogovoriti sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarali o formiranju vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close