Odgovor na odgovor

Dodik zaprijetio: Inzku neće nitko pomoći

Dodik je rekao danas novinarima u Banja Luci da je visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Daytonskog sporazuma koji kaže da je i Srpska potpisnica da se on uvodi.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2021. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska donijeti svoje odluke ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u vezi s posljednjim zaključcima Narodne skupštine upotrijebi bilo kakve svoje ovlasti koje su nezakonite.

"Tada mu neće pomoći ni Borell. Neka obavijesti koga hoće", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje očekuje li sankcije EU nakon što je Inzko rekao da će o zaključcima Skupštine obavijestiti Josepa Borrella, visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Dodik je rekao danas novinarima u Banja Luci da je visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Daytonskog sporazuma koji kaže da je i Srpska potpisnica da se on uvodi.

"Dakle, on je odgovorna strana i nama u Srpskoj. Ali, on se nameće iznad nas. Ako pokuša da upotrijebi bilo kakva svoja ovlasti koje nikada nisu bile zakonite, to će biti trenutak kada će Srpska donijeti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borell, pa neka izvoli", rekao je Dodik, komentirajući zaključke Narodne skupštine u vezi s pismom visokog predstavnika i inicijativom za pregovore između Srpske i FBiH o budućnosti BiH.

Dodik je naveo kako je na jučerašnjoj sjednici parlamenta Srpske rečeno da riječ samoopredjeljenje postoji u Ustavu i u konvencijama koje su njegov sastavni dio, što je istaknuto u zaključcima na tom zasjedanju, odnosno da se prihvaća informacija koja je okvir za izradu platforme za pregovore Srpske i FBiH.

Naime, Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć zahtjev visokog predstavnika za poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Parlament je usvojio i inicijativu za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close