'Kočnica'

Ruski veleposlanik: Vrijeme je za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je ''OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik postao vaga u balansu snaga u BiH što je anahroni instrument''.
Vijesti / Flash | 08. 05. 2021. u 21:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da je Ruska Federacija principijelnog stava da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a "kako bi narodi u BiH sami odlučivali o svojoj sudbini" i da u svojim postupcima brani poziciju međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, čiji je garant, navodi Srna.

''Rusija želi igrati pravilno izbalansiranu ulogu. Ako se narušavaju prava Bošnjaka branit ćemo njihova prava, ako se narušavaju prava hrvatskog naroda u BiH branit ćemo njihova prava, a, također, mi ćemo braniti i prava srpskog naroda u BiH'', rekao je Kalahukov novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je ''OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik postao vaga u balansu snaga u BiH što je anahroni instrument''.

Govoreći o ''non-paperu'', ruski diplomata je rekao da je postalo vrlo zanimljivo da ''neki spoljni faktori uvijek misle u ime ljudi koji žive na Balkanu, pišu neke papire, prijedloge…''

''Želim odlučno reći da Ruska Federacija uvažava spoljnopolitičke prioritete BiH i nikako ne želi da se miješa u te stvari, posebno kada je riječ o integraciji u EU. Želimo da prioritet integracije BiH u EU ne bude prepreka za razvoj odnosa Ruske Federacije i BiH'', naveo je Kalabuhov.

On je istakao da BiH mora imati mogućnosti i razvoja odnosa sa Ruskom Federacijom i sa svim drugim međunarodnim partnerima koji su bitni za BiH, a da je put BiH u EU stvar njenih konstitutivnih naroda i Europske komisije kako će se to biti.

Govoreći o međunarodnom pravu, Kalabuhov se osvrnuo na govor ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova u UN kada je naveo da se sada pojavljuju dvije tendencije – jedna međunarodno pravo, za koje se i Rusija zalaže, a druga tendencija je kreiranje poretka zasnovanog na pravilima, a što je zamjena za međunarodno pravo.

On je podsjetio da se međunarodno pravo zasniva na nizu takvih pravila koja su dogovorena na univerzalnim platformama i podržavaju najširu suglasnost.

Kopirati
Drag cursor here to close