Ključne riječi

Dodik: Spreman sam podnijeti ostavku

"Milorad Dodik nije napravio ništa u ovom planu što je na štetu RS", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2019. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključne riječi Programa reformi Bosne i Hercegovine su "ne prejudicira se članstvo", rekao je  Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zahtjev Dodika zastupnici u NS RS razmatraju Informaciju o dokumentu Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Zastavice

Dodik je istaknuo da je u ovom dokumentu ključna "vojna neutralnost", a tijekom cijelog obraćanja Dodika u Narodnoj skupštini RS zastupnici opozicije uzvikivali su "Podvala" i "Izdaja", "Nećemo u NATO", te lupali o klupe. Draško Stanivuković, zastupnik PDP-a tijekom obraćanja Dodika nosio je po skupštinskoj sali zastavice sa simbolom NATO-a, koje je pokupilo osiguranje Narodne skupštine RS.

"Ovo mi je baš zanimljivo iskustvo, ovo nisam imao do sada", reagirao je Dodik koji se u više navrata nasmijao ponašanju zastupnika opozicije.

"Dokument koji imate je vjerni odraz dokumenta koji će biti poslan u NATO i već se nalazi na stranici Predsjedništva BiH", rekao je Dodik i dodao da tu nema nikakvih tajni.

Prema njegovim riječima, zastupnicima je dostavljen dokument koji je prevod s engleskog, a oni koji u to sumnjaju mogu da usporede tekstove i vide da se radi o ozbiljnom dokumentu, a ne o nekakvoj podvali i izjavi.

"Nema odluke o ulasku u NATO, to je laž, to je neistina", rekao je Dodik.

On je naglasio da je će o daljem kretanju BiH ka NATO morati izjasniti Predsjednišvo BiH i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Naglasio je da nijedna odluka koja nije u interesu RS ne može da prođe u ovim institucijama, kao i da odbija bilo kakvo tumačenje da je Program reformi Akcioni plan i ne može da služi kao osnov za bilo kakvo pokretanja integracionih procesa, osim procesa suradnje. Naglasio je da Program reformi ne sadrži u sebi pitanje vezano za reformu policije, kao što je to bio slučaj s ANP-om, kao i da ne prelazi okvire onoga što je napravila Srbija u odnosu s NATO-om.

Interesi

Dodik smatra da Narodna skupština RS treba da usvoji zaključak da se inicira na razini BiH da se sličan dokument napravi s drugim vojnim savezima u svijetu.

"Ovo je dokument koji je potpuno sličan okvirima onoga što je napravila Srbija. S ovim dokumentom smo uspjeli da prekinemo kontinutet opredjeljenja BiH ka NATO integracijama, vratili smo RS kao faktor odlučivanja", kazao je Dodik.

On je naglasio da nema ni namjeru ni želju da polemira s bilo kim iz PDP-a i SDS-a jer su "imali priliku i ništa nisu uradili", navodeći da su Akcioni plan su skidali sa dnevnog reda, a nisu odbacili. Naglasio je da u Programu reformi nema ništa suprotno interesima Rusije, Srbije i RS.

"Nema načina da se kaže kako u ovom dokumentu nema Repubike Srpske. U ovom dokumentu itekako ima Republike Srpske. RS ima legitimne predstavnike u Predsjedništvu i Paralementarnoj skupštini BiH", kazao je Dodik i istaknuo da nitko ne treba da sumnja da će potegnuti pitanje nacionalnog interesa i za manje stvari, a ne NATO integracije.

Dodao je i da ne želi da uvjeri nikog iz SDS-a i PDP-a, a da nije spreman da izda političku podršku koju je dobio.

"Milorad Dodik nije napravio ništa u ovom planu što je na štetu RS", kazao je Dodik.

Rekao je da je spreman da prihvati svaku odluku ovog parlamenta, a da ako parlament ocijeni da ovaj dokument ugrožava interese RS spreman je da podnese ostavku.

"Da sam pisao dokument o reformi BiH ja bih napisao samo jednu rečenicu 'Republika Srpska je nezavisna zemlja'", rekao je i dodao da nastavlja borbu za povećanu autonomiju RS-a.

Na zahtjev lidera parlamentarnih stranka, odobrena su i obraćanja predsjednika SP Petra Đokića, predsjednika SDS Mirka Šarovića, predsjednika PDP Branislava Borenovića, kao i predsjednika Kluba poslanika "Srpski klub" u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenada Stevandića.

Kopirati
Drag cursor here to close