Novi problemi

Dodik: Izetbegović namjerno opstruira formiranje vlasti

Prema njegovim riječima, SDA i Izetbegović to rade u nadi da će kod svojih međunarodnih prijatelja pribaviti suglasnost o tome da netko nešto koči u BiH.
Vijesti / Politika | 19. 03. 2019. u 20:32 Bljesak.info
Kopirati
Foto: Fena  / Sastanak izaslanstava SDA i SNSD

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da SDA i njen lider Bakir Izetbegović sada namjerno opstriraju formiranje vlasti na razini BiH, te da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionirati.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Njima odgovara struktura koja je neefikasna i podložna njihovim  zahtjevima i oni uporno traže neke razloge, kao što su našli priču o Akcijskom planu za članstvo u NATO-u koji nema veze sa formiranjem Vijeća ministara, da problematiziraju njegovo formiranje", rekao je Dodik Srni.

Prema njegovim riječima, SDA i Izetbegović to rade u nadi da će kod svojih međunarodnih prijatelja pribaviti suglasnost o tome da netko nešto koči u BiH.

"Mi ništa ne kočimo. Ustavom i Daytonskim sporazumom predviđeno je da se vlast na razini BiH sastavlja od prethodno izabranih na legitimnim izborima predstavnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", istakao je Dodik.

On je kao primjer naveo da je osobno biran i dolazi u Predsjedništvo BiH iz Republike Srpske, dodajući da je njegov primarni politički okvir Republika Srpska.

"Meni Ustav daje to pravo, ne Izetbegović ni netko drugi, meni je mandat dao narod u Republici Srpskoj. Tako je i kod Vijeća ministara, gdje Republici Srpskoj u ovom trenutku pripada predsjedavajući Vijeća ministara i tri ministarska mjesta", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, stalno se nalaze neki novi razlozi da se odgodi dogovor o formiranju vlasti na razini BiH.

"Oni nas onemogućavaju da mi ostvarujemo svoju osnovnu funkciju i mislim da rizikuju da će sve razine vlasti doći u potpunu krizu - Predsjedništvo, Parlamentarna skupština, odnosno Zastupnički dom i Dom naroda, koji su djelomično ili potpuno formirani", ocijenio je Dodik.

On je poručio da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionirati.

Kopirati