Strane sile

Dodik: Britanija ruši vlast Srpskoj i Srbiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svako iole politički i sigurnosno pismen može lako da zaključi da su prosvjedi u Banjaluci i u Beogradu koordinirani i da iza njih stoji strani faktor.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2018. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svako iole politički i sigurnosno pismen može lako da zaključi da su prosvjedi u Banjaluci i u Beogradu koordinirani i da iza njih stoji strani faktor, prije svih Velika Britanija, čiji je cilj, kako kaže, rušenje vlasti u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Glavni motiv izazivanja nestabilnosti je, kako objašnjava za današnji "Kurir", namjera Zapada da spriječi ruski tjecaj na ovim prostorima.

"Britanija je odobrila šest milijuna funti za sprečavanje ruskog utjecaja ovdje. To znači da je taj novac upumpan u razne NVO, medije... da proizvede nestabilnost i ruše vlast u Beogradu i RS. Zašto neko misli da je mjera njihove politike prema Rusiji obavezujuća i za nas ovdje?! To ne može da bude", rekao je Dodik.

Komentirajući okupljanja pristalica grupe "Pravda za Davida" u Banjaluci, Dodik kaže da je taj pokret u pravu u dijelu koji se tiče inzistiranja da se utvrdi istina o stradanju Davida Dragičevića.

"Na to može jedino da odgovori tužiteljstvo, i poslije toga sud. Sve izvan toga, a tiče se političkih stavova i ocjena, nasrtaja na institucije i pojedince je neprihvatljivo. I dobit će svoj politički odgovor", rekao je Dodik.

Taj politički odgovor je, objašnjava, novi zakon i ukidanje tužiteljstva koje je, kako kaže, pod upravom međunarodnog faktora i formiranje nekog novog.

"Očigledno postoji sprega. U tužiteljstvu odugovlače i neće da rade svoj posao kako bi se napravila atmosfera navodne odgovornosti izvršne vlasti za taj slučaj", kaže Dodik i objašnjava da izvršna vlast u RS ne imenuje tužitelje ni suce, već to radi Sarajevo.

Govoreći o protestima u Beogradu, Dodik kaže da je aktuelna vlast predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem zatekla beznadežnu situaciju, zemlju pred bankrotom, a da sad oni koji su je doveli u tu poziciju odjednom okupljaju narod i nude se kao alternativa.

"Uvijek u Beogradu, kao i u Banjaluci možete naći nekoliko hiljada ljudi koji su nezadovoljni. A ti bi bili nezadovoljni gdje god živjeli. Srbija ima demokratske izbore, pa ti nezadovoljni neka se za njih pripreme", rekao je Dodik.

Upitan da li sugerira da su prosvjedi u Banjaluci i Beogradu u nekoj vezi, Dodik odgovara "očigledno".

"Ovdje izuzimam porodicu Dragičević. Razumijem povrijeđenost Davora Dragičevića i dok traga za istinom, ima moju podršku. Kad uđe u politiku, a nije nepoznato da su se oko njega političari okupili onda imamo problem. Naravno da strani faktor ima utjecaj", kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close