Beograd

S četvrtog prosvjeta "Jedan od pet milijuna" zatražena smjena ministra MUP-a

Sudionici prosvjeda su nosili transparente s natpisima "Ima nas pet milijuna", "Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove"...
Vijesti / Svijet | 29. 12. 2018. u 21:05 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko tisuća građana na prosvjedu "Jedan od pet milijuna" u Beogradu zatražilo je večeras smjenu ministra unutarnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, javlja agencija Anadolija.

Sudionici prosvjeda su nosili transparente s natpisima "Ima nas pet milijuna", "Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove"...

Glumac Branislav Trifunović okupljenima je rekao da ako ih pitaju tko je organizator prosvjeda, oni odgovore s predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jer "da nije njega, ne bi bilo ni prosvjeda".

On je ponovio zahtjeve s prethodnih prosvjeda, a to su da se rasvjetli ubojstvo Olivera Ivanovića, da se otkriju nalogodavci napada na novinare i opozicionare, kao i da opozicija dobije pet minuta prostora u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS).

Tim zahtjevima večeras je pridodata smjena ministra Stefanovića, kome je poručeno da umjesto što prebrojava sudionike prosvjeda, prebroji koliko je bilo ubojstava u Srbiji.

Trifunović je, komentirajući skupove "Pravda za Davida", rekao da je Beograd uz oca Davora Dragičevića.

"Beograd je uz njega, za pravdu, sreću, radost, istinu, za sve nas. Pravda za Davida", kazao je Trifunović.

Zatim je govorio novinar Srđan Škoro, poželjevši sretnu Novu godinu bez Vučića.

Okupljenima se obratio i predsjednik Mjesne zajednice Rakita Desimir Stojanov koji je rekao da mještani tog sela traže "samo mir i rijeku". Poručio je i da investitoru mini hidroelektrane u tom mjestu neće dozvoliti da prođe kroz njegovu djedovinu.

Protestna šetnja išla je od platoa Filozofskog fakulteta, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija. Njih je kod Doma omladine pokušala da presretne grupa ljudi s transparentima "Nema podjele Kosmeta, nema podijele naroda", ali incidenata nije bilo.

Ispred zgrade RTS-a bio je i predsjednik Udruženja porodica kidnapiranih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić, koji je govorio o srpskim žrtvama i razvio transparent "Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu".

Kod zgrade RTS, sudionici protesta zapalili su baklju i razvili transparent "Počelo je".

Ispred gradske televizije Studio B, gdje večeras gostuje Vučić, okupljeni su pozvali Vučića da ih prebroji, a zatim su nastavili do Trga Slavija.

Promet u ulicama kojima se kretala kolona sudionika prosvjed je bio obustavljen.

Naredno okupljanje zakazano je za subotu, 5. siječnja 2019. godine.

Prosvjed je organiziran poslije napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju i predsjednika Levice Srbije Borka Stefanovića kojem je pred skup SZS u Kruševcu razbijena glava.

Kopirati
Drag cursor here to close