HRS o svađama pobjednika

Dimne zavjese u Mostaru: SDA i HDZ dogovaraju fotelje iza svađe

HRS, koji će imati tri vijećnika u novom mostarskom Gradskom vijeću, kaže da se, dok traje medijski rat, u tišini dogovaraju fotelje.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2021. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo stranke koje su osvojile najviše glasova na izborima u Mostaru da prestanu zagađivati medijski prostor. Budite iskreni i pojasnite ljudima kako je ovo samo dio predstave koji se mora odigrati kako bi nas sve uvelo u pomirbenu veliku koaliciju i raspoređivanje po funkcijama u javnim poduzećima, o čemu se paralelno s medijskim obračunima ovih dana dogovarate'', priopćio je Gradski odbor Hrvatske republikanske stranke Mostar.

HRS, koji će imati tri vijećnika u novom mostarskom Gradskom vijeću, kaže da se, dok traje medijski rat, u tišini dogovaraju fotelje.

''S jedne strane imamo SDA koja je upregnula sve koalicijske medije kako bi istrage o promjenama prebivališta na Jugu predstavili kao novi UZP i genocid nad Bošnjacima, iako je Salem Marić na televiziji praktično priznao kako su se uistinu radile promjene prebivališta, ali u zakonskom roku. S druge imamo HDZ koji je upregnuo sve svoje medije kako bi govorio o 'izbornoj krađi', protuzakonitim promjenama prebivališta, iako po navodima SIP-a nisu uputili niti jednu žalbu na rezultate izbora i sami proces i iako su još u studenom imali informaciju o značajnom/nesrazmjernom porastu ljudi upisanih na Jugu u odnosu na 2018. godinu'', navodi HRS.

Stranka dodaje da, ''dok se oni medijski prepucavaju, ispod kapi se dogovara velika koalicija, raspoređuju funkcije po javnim poduzećima, odnosno, teče koalicijski med i mlijeko, kao što je to slučaj na razini HNŽ-a i drugim općinama, gdje se ne surađuje samo sa SDA, nego i SDP-om i DF-om''.

'''Probosanske' stranke u Mostaru vrlo dobro znaju kako je jedino područje u kojem je postojao i dovršen UZP onaj koji je bio pod kontrolom Armije BiH, ne HVO-a kako oni i danas tvrde. Etnički očišćeni prostori su tri gradska područja u kojima dominiraju 'patriotske probosanske' snage, a u kojima nebošnjaci niti nastupajući svi zajedno ne mogu preći izborni prag, što su potvrdili i rezultati ovih izbora. S druge strane, sama činjenica da su te iste 'probosanske' snage, bilo da su okupljene u SDA-ovoj koaliciji, bilo da su išli putem BH Bloka, osvojile mandate u područjima gdje su Hrvati većina, odnosno područjima koja su bila pod ingerencijama HVO-a, najbolji su demanti budalaštinama o etničkom čišćenju 'zapadnog' Mostara'', navodi HRS.

U priopćenju se ističe kako je HDZ BiH imao još početkom studenog mjeseca informaciju o značajnom odstupanju broja birača na Jugu u odnosu na 2018. godinu.

''To znamo, jer smo im tu informaciju prvi dojavili mi iz HRS-a. Popis birača je službeno objavljen 12. studenoga, sa stanjem od 05. studenog. Vidjelo se odmah kako je SDA uradila koordiniranu promjenu prebivališta na Jugu, ali u zakonskom roku. Iz HDZ-a su nam tvrdili kako to nije istina. Vjerojatno su im to potvrdile odgovorne osobe iz MUP-a koje nisu reagirale kad je za to bilo vrijeme, a ovih dana post festum govore o protuzakonitim radnjama'', navodi mostarski ogranak HRS-a.

Kažu kako stvarne razloge galame koju ovih dana radi ova stranka treba tražiti u činjenici da su, ''ovi dežurni i najjači branitelji hrvatskih interesa u BiH, veću pozornost dali u unutarstranački rat za pojedinačne preferencije, nego za osvajanje hrvatskih vijećničkih mandata''.

''Ponajbolji dokaz koji govori kako sva ova galama o krađama i neregularnosti izbornog procesa nije ništa drugo nego dimna zavjesa leži u činjenici da, po informacijama iz SIP-a, nisu uputili niti jednu žalbu na objavljene izborne rezultate i anomalije u izbornom procesu. Zašto nisu? Iz prostog razloga što bi na površinu isplivale malverzacije koje je ta stranka radila u svome unutarstranačkom preferencijskom ratu. Isplivala bi priča o predizbornom prikupljanju JMBG-a od ljudi, o zloupotrebama  javnih institucija i poduzeća za političku kampanju, o privatnim stranačkim izbornim stožerima na biračkim mjestima, o trgovini s 'probosanskim snagama' mjestima u biračkim odborima rađenim od strane drugih hrvatskih stranaka, ali, kako one kažu, u koordinaciji sa 'stožernom strankom'. Isplivale bi na površinu sve malverzacije koje je ova stranka uradila na izborima po drugim općinama, također u suradnji s drugim strankama s hrvatskim predznakom, kada SIP nije reagirao i kada ta institucija nije bila 'alat u rukama bošnjačke politike'. Odnosno, isplivale bi na površinu sve malverzacije koje je baš HRS, putem svojih promatrača, spriječio na većini biračkih mjesta u Mostaru i o kojima smo javno govorili u više navrata'', navodi mostarski Gradski odbor HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close