Da se pravimo da ga nije bilo?

DF podnio prijavu: Popis je rezultat rata

Stranka je navedeni Izvještaj o počinjenju krivičnih dijela podnijela smatrajući da su članovi SIP-a ''svjesno ignorirali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH...''
Vijesti / Politika | 20. 12. 2018. u 10:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta podnijela je Tužiteljstvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Izvještaj o počinjenju više krivičnih dijela članova Središnjeg izbornog povjerenstva, P.B., H.I., R.V., M.S. i B.N., a u vezi s usvojenim Uputstvom o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH koju je SIP usvojio na 98. sjednici održanoj dana 18. 12. 2018. godine.

Kako je priopćeno iz Demokratske fronte, navedene osobe su prijavljene za izvršenje kaznenih dijela iz člana 220. stav (1) KZ BiH (zloupotreba položaja i ovlaštenja), člana 224. KZ BiH (nesavjestan rad u službi), a u vezi sa članom 247. KZ BiH (dogovor za učinjenje krivičnih dijela) i članom 163. stav (5) KZ BiH (izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti).

Stranka je navedeni Izvještaj o počinjenju krivičnih dijela podnijela smatrajući da su članovi SIP-a ''svjesno ignorirali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su naj taj način zloupotrijebili položaj i ovlasti i nesavjesno radili u službi''.

''Nadalje, uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. godine sasvim je jasno da je SIP, odnosno njegovih pet članova, prekršilo odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH. Također smatramo da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013. godine, svjesno ignorirajući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih događanja od 1991. – 1995. godine, navedeni članovi SIP-a počinili i krivično djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunardnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju'', navodi Demokratska fronta.

Iz te stranke naveli su kak smatraju da su članovi SIP-a ''u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelosti''.

''Zbog svega navedenog Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera od strane nadležnih organa kojima su ova krivična djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputsvo SIP-a može proizvesti'', navedeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close