Cirkus ide dalje

Dayton u Predsjedništvu iza kauča pronašao moler?!

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH su za Avaz potvrdili da original Sporazuma nikad nije deponiran u ministarstvu te da je prije nekoliko godina Predsjedništvo BiH od njih tražilo originalnu verziju Sporazuma.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2017. u 10:27 Bljesak.info
Kopirati

U pojedinim državnim institucijama pričalo se kako je navodno originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma pronađen ''iza nekog kauča'' u vrijeme molerskih radova u  zgradi Predsjedništva BiH, objavio je Dnevni avaz dolijevajući tako ulje na cirkus oko pronalaska odnosno gubitka dokumenata mirovnog sporazuma.

Iako su se pojavile infomacije da se primjerak Sporazuma čuva u Predsjedništvu, iz ureda Mladena Ivanića rečeno je kako je srpskom članu Predsjedništva ''nepoznata informacija o pronalasku sporazuma te da takvog dokumenta u njegovom kabinetu nema''.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH su za Avaz potvrdili da original Sporazuma nikad nije deponiran u ministarstvu te da je prije nekoliko godina Predsjedništvo BiH od njih tražilo originalnu verziju Sporazuma.

''Mi nismo mogli dati odgovor o tome gdje je original sporazuma. Ministarstvo vanjskih poslova ima deponiranu u svojoj depozitarnici ovjerenu kopiju koju koristimo, a koju smo dobili od depozitara tog sporazuma, Francuske'', rekli su u ovom ministarstvu

Avaz navodi kako se postavlja pitanje kada točno i odakle je nestao originalni sporazum, o čemu je prvi put javnost obavijestio 2008. godine Željko Komšić, koji je u to vrijeme bio član Predsjedništva BiH.

Odgovor na ovo pitanje tražio je svojevremeno i Branko Šljivar, nekadašnji glavni županijski tužitelj u Sarajevu. U razgovoru za Avaz on se prisjetio da je upravo nakon medijskih navoda o nestanku dokumenta pokrenuo istragu o tome.

''Koliko se sjećam, upravo sam u Avazu tada pročitao da je dokument nestao. Postupio sam po službenoj dužnosti i tražio od Predsjedništva BiH informacije o tome, ali ništa nismo dobili, tako da istraga nije dala nikakve rezultate'', rekao je Šljivar.

Avaz dodaje kako je zanimljivo da se cijela priča oko pronalaska Daytonskog sporazuma plasirala uoči godišnjice potpisa, kojim je zaustavljen rat u BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati