Misterij s dokumentom

Komšić: Daytonski sporazum nije bio 2008. u Predsjedništvu

"Nije ga bilo 2008. u Predsjedništvu, ali treba napomenuti da se po pravilu i zakonu svi međunarodni sporazumi, odnosno njihovi originali, čuvaju u Ministarstvu vanjskih poslova'', rekao je Komšić.
Vijesti / Politika | 01. 11. 2017. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši član Predsjedništva BiH, predsjednik i osnivač Demokratske fronte Željko Komšić je za N1 prokomentirao pronađenu verziju Daytonskog mirovnog sporazuma na Palama kod Željka Kuntoša, nekadašnjeg člana osiguranja Dragana Kalinića, a danas pripadnika MUP-a RS.

"Nije ga bilo 2008. u Predsjedništvu, ali treba napomenuti da se po pravilu i zakonu svi međunarodni sporazumi, odnosno njihovi originali, čuvaju u Ministarstvu vanjskih poslova. Tako bi trebalo biti. S obzirom da kod nas ništa nije kako bi trebalo biti, ne iznenađuje me ni to. Ja samo znam da ga 2008. nije bilo, niti je itko tad rekao da postoji bilo koji primjerak Daytonskog sporazuma u BiH", rekao  je Komšić, te dodao:

"U Predsjedništvu ga nije bilo, a da li se on pojavio naknadno, ne znam. Da li je to tada bilo sklonjeno, ni to ne znam. To je posao nekog drugog da istražuje".

Naglasio je i da, što se tiče situacije u vezi jučerašnjeg uhićenja Kuntoša, treba da se vidi što će policija reći, no Komšić ističe da je njemu rečeno da je pronađen originalni primjerak Daytonskog sporazuma.

"Otkud on kod te osobe, što je ta osoba radila, kako je to došlo do njega, koji je to primjerak - ne znam, zaista nemam informacija. Znam samo da se međunarodni sporazumi i ugovori potpisuju u više primjeraka, a nije mi poznato u koliko je primjeraka potpisan taj sporazum. Ja koliko znam, Daytonski mirovni sporazum je parafiran i potpisan jedanput u Daytonu u bazi u Ohiu a drugi put u Parizu. Da li su to isti tekstovi Daytonskog sporazuma - ne znam. Znam da ga mi nismo imali 2008, znam da nitko nije rekao 'Ne, greška, imamo ga'", naveo je za N1.

Dodao je i kako su svi šutjeli do jučerašnjeg dana kada se pojavila priča o tom primjerku Daytonskog sporazuma do kojeg se došlo prilikom uhićenja Kuntoša.

Kopirati
Drag cursor here to close