Došli su do zida

Dayton je srušen: Srpska je krenula na put s kojeg nema povratka

Dodik je naglasio da ni on, ni bilo tko drugi nema pravo zanemariti činjenicu da je ''za Republiku Srpsku i slobodu njenih građana poginulo 29.000 ljudi''.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2020. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

"Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo tko drugi jer smatramo da je Daytonski sporazum srušen, prije svega intervencijom međunarodnog faktora", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Naveo je kako će vrijeme pokazati koliko je Republika Srpska ozbiljna u toj namjeri, navodeći da Srpska ima izbor između dvije stvari, od kojih je jedna da dozvoli sebi da tiho nestane i bude urušena kroz "smrtonosni" paket koji su napravili međunarodna zajednica i bošnjačka strana u Sarajevu.

Loše mjesto i mjesto neslobode

"U prvoj fazi to je bilo realizirano preko visokog predstavnika i nametanja rješenja, a sada to rade preko Ustavnog suda, želeći da to zaštite pričom o vladavini prava. Da je riječ o vladavini prava ne bi tu odlučivala tri stranca i veleposlanstva", istaknuo je Dodik.

Dodao je kako je druga stvar da "Republika Srpska učini ono što mora".

"Želim da svi u Republici Srpskoj znaju - došlo je do zida, i mi sada moramo odlučiti hoćemo li prihvatiti da nas tim lažnim floskulama iz američkog i zapadnih veleposlanstava održe u nekoj priči nekih načela, a u suštini podrivaju naša prava, ili da Republika Srpska učini ono što mora", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da ni on, ni bilo tko drugi nema pravo zanemariti činjenicu da je ''za Republiku Srpsku i slobodu njenih građana poginulo 29.000 ljudi''.

"To je nešto što mora biti zavjet da će Republika Srpska opstati", poručio je Dodik i ponovio da Srpska ne može vjerovati u BiH.

"BiH je loše mjesto i mjesto neslobode za Srbe i Srpsku. Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda i da on bude stavljen u funkciju kao i svim drugim zemljama onda nema ni BiH. To neka zapamte", naglasio je Dodik.

Istodobno, Dodik je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista rekao kako ''sad moraju znati da su upalili startnu poziciju za samostalnost Republike Srpske''.

Crvena linija i treći entitet

''Mi nećemo dopustiti, ovo je crvena crta koja je prijeđena. Ustav BiH je jasno i izričito propisao nadležnosti BiH, a nigdje ne piše da imovina spada u te nadležnosti. I Ustavni sud BiH, promovirajući politike Bošnjaka, odnosno političkog Sarajeva, o centralizaciji BiH, bez bilo kakvog ustavnog uporišta donosi takve odluke. Zašto bismo onda mi ovdje čekali bilo što? Dakle, ako neće regulirati to pitanje i ako neće da spriječimo bilo kakvu negativnu praksu kršenja Ustava BiH, mi ćemo znati odgovoriti. Ono što je do sada radio OHR kršeći Ustav, sad radi Ustavni sud BiH. I još nam kažu da takav okupatorski, dekadentni Ustavni sud treba biti poštivan. Naravno da neće biti poštivan i da se njegove odluke ovdje neće provoditi. Mi ćemo provoditi svoje odluke koje smo donosili. I ne očekujemo da se međunarodna zajednica tu petlja, kao što se nije petljala ni u donošenje nezakonitih odluka Ustavnog suda BiH. Od njih se ovdje stvara božanstvo, a ja sam slušao prije nekoliko mjeseci u Sarajevu kako oni plaćaju suce Ustavnog suda, daju im novac. Nemam dokaze za to, ali postoji opća priča u Sarajevu o tome. I onda dođe ovakva odluka i što onda misliti nego da je to tako'', rekao je.

Dodik je rekao kako ''možda ima još malo vremena''.

''BiH se mora vratiti na daytonske pozicije, Hrvatima se mora vratiti puna suštinska konstitutivnost, Srbima se vratiti sigurnost u smislu da više ne budu žrtve prijevara i prijenosa nadležnosti i da se dogovorimo. Ako hoćete, a ako ne, mislim da na proljeće iduće godine neće biti Bosne i Hercegovine. Mi ćemo podržati stav Hrvata ako ga oni definiraju u smislu zahtjeva za trećim entitetom u BiH'', rekao je, između ostalog, Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close