Poruke iz RS

Cvijanović: Zainteresirani smo za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti

''Mi smo zainteresirani za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti i ustavnog kapaciteta RS. To je okvir naše politike'', kazala je Cvijanović.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2020. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Bosna i Hercegovina u kojoj je moguće istovremeno ostvariti interes svakog naroda, entiteta, ali i BiH, nije sporna.

''Mi smo zainteresirani za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti i ustavnog kapaciteta RS. To je okvir naše politike'', kazala je Cvijanović.

I ove okolnosti, u kojima je sazvana ova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, su, ustvrdila je, okolnosti političke krize.

''Sporna su otimanja nadležnosti koja se događaju pod plaštom navodnog pravljenja funkcionalnije države, a u suštini, ona je zbog takvih intervencija u sve gorem stanju i sve bolesnija'', navela je Cvijanović u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a o odlukama Ustvanog suda BiH.

Današnja posebna sjednica Narodne skupštine RS-a sazvana je, rekla je, s namjerom da RS kaže kako gleda na sve to, a u svjetlu najnovije odluke Ustavnog suda BiH i činjenice ''da se u posljednje dva i pol desetljeća kontinuirano nastoji urušiti RS, njen identitet, institucionalni kapacitet, kao i pripadajući nivo nadležnosti, koji je zajamčen Daytonskim sporazumom i svim njegovim aneksima, a posebno Aneksom četiri koji predstavlja Ustav BiH”.

Navela je da prostor za popravljanje aktulene atmosfere postoji.

''Ali nije teško pretpostaviti da će bošnjački političari ostati nespremni da tu šansu iskoriste sve dok znaju da se mogu oslanjati na strance - bilo da je riječ o OHR-u, koji se već odavno doživljava kao „pravni odjel SDA“ ili stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH koji predstavljaju mašinu za preglasavanje u korist političkih ambicija SDA i pravljenja unitarne BiH, protiv koje su dva od tri konstitutivna naroda'', tvrdi ona.

Ustvrdila je i da se ''za Bosnu i Hercegovinu može reći da je ovakva ili onakva, ali ono što je sigurno tačno jeste to da je ona u permanentnoj krizi”.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski dužnosnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

Na konsultativnom sastanaku stranke iz RS su usuglasili osam mogućih zaključaka, kojim, između ostalog, NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustvanom sudu BiH njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

U predloženim zaključcima parlament RS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

''NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definiranja granične linije između RS i Federacije BiH, a u skladu a Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH'', navodi se u jednom od predloženim zaključaka lidera stranaka sa srpskim predznakom.

Kopirati
Drag cursor here to close