O Visokom predstavniku

Čović: Zagovarači iz Sarajeva najveći rušitelji BiH

Čović kaže kako će do kraja rujna imati intenzivne razgovore, ''da se oko toga ne trguje ima li Hrvata premalo ili previše u institucijama''.
Vijesti / Politika | 09. 09. 2021. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Christian Schmidt kao visoki predstavnik nije na bilo čijoj strani, kada je govorio o ovome da imamo problem legitimnog predstavljanja, govorio je o zaštiti BiH i, ako toga ne bude, neće biti ni BiH'', rekao je čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović upitan danas u Grabovici da prokomentira istupe novog visokog predstavnika.

Davanje šansi BiH

''On štiti samo BiH i sva tri naroda i sve žitelje u BiH, i ono što sam ja čuo od njega kroz dva razgovora jeste davanje šansi BiH. Sam je rekao da Ustav mora profunkcionirati, da BiH mora profunkcionirati kao normalna država'', rekao je Čović.

Dodao je kako će se, dok je ovakav Ustav,, njega ''slijepo podržavati''.

''A kada dođe novi mi kao predstavnici politika se moramo dogovoriti o novom okviru koji ćemo opet poštivati'', rekao je Čović.

Dodao je kako su ''lažno pozivanje na probosansku BiH, lažni patriotizmi u ime jedne opcije besmisleni''.

''Ja razmišljam o BiH kao svojoj domovini. Mi tražimo rješenje u ovoj neizbornoj godini kako da završimo izborni zakoni i sve presude u Strasbourgu'', rekao je.

Kaže kako će do kraja rujna imati intenzivne razgovore, ''da se oko toga ne trguje ima li Hrvata premalo ili previše u institucijama''.

Sve ostalo je rušenje BiH

''Ustav i zakon su okvir, a sve ostalo je rušenje BiH, a ti iz Sarajeva koji to zagovaraju takve priče su najveći rušitelji normalne i europske BiH'', rekao je Čović.

Inače, Ured visokog predstavnika za BiH odbacio je optužbe da se Schmidt svrstao na stranu HDZ-a BiH u raspravama o izmjenama izbornog zakona te je pozvao domaće vlasti da o tome donesu odluke sukladno domaćem zakonodavstvu i međunarodnim demokratskim standardima.

"Schmidt nije stao ni na čiju stranu i predložio je da se zajednički radi kako bi pravodobno započeli razgovori o izbornom zakonu ili izmjenama zakona prije provedbe izbora 2022.", priopćio je OHR.

Ravnopravni Hrvati

Schmidt je na konferenciji prošlog vikenda u Bavarskoj govorio o potrebi da se kroz izmjene izbornog zakona Hrvatima osigura ravnopravna zastupljenost u vlasti, ali i da se izbjegne model koji bi de facto doveo do uspostave triju izbornih jedinica jer bi to bio put prema podjeli države.

Njegove izjave kritizirali su neki političari u BiH, uključujući člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji smatraju da je Schmidt stao na stranu HDZ-a BiH, odnosno da zagovara nove etničke podjele protivno presudama Europskog suda za ljudska prava po pet tužbi zbog diskriminacije građana BiH temeljem njihova etničkog podrijetla ili mjesta prebivališta.

OHR je odbacio nagađanja da je Schmidt čak spreman nametnuti izborni zakon i ističe da visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela da usvoje zakonska rješenja bitna za provedbu izbora sukladno demokratskim načelima, presudama Europskog suda i ustavnog suda BiH, kao i odredbama Daytonskog sporazuma te preporukama OESS-a i Venecijanskog povjerenstva Vijeća Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close