''Opasnost''

Bijedić: Dodik i treći entitet mogli bi probuditi bošnjački nacionalizam

Bijedić je istaknuo kako u Tuzlanskom kantonu imaju obavezu doći do partnera s kojim bi promijenili stanje koje nije dobro u tom Kantonu.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2019. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi smo pobijedili u čitavoj državi i sada bi to bilo kao da osvojite prvenstvo BiH u nogometu i trebate igrati Ligu prvaka pa kažete ja neću. To je nemoguće'', rekao je za N1 Enver Bijedić, predsjednik KO SDP BIH u Tuzlanskom kantonu koji je još uvijek je bez nove vlasti nakon općih izbora.

Treba ući u vlast radi normalnog funkcioniranja

Bijedić je istaknuo kako u Tuzlanskom kantonu imaju obavezu doći do partnera s kojim bi promijenili stanje koje nije dobro u tom Kantonu.

"Mi tamo imamo tri bloka. Nemoguće je formirati većinu ako se dva bloka ne ujedine. Problemi su mnogi, u obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i s tim u vezi želimo da vidimo koja strana bi izašla nama u susret i ispunila ono što je neophodno da bi građani bolje živjeli. Možemo pričati o ulasku u vlast, ali radi promjena", istaknuo je Bijedić. 

Napomenuo je i da ukoliko bi ulazili u koalicije, to bi bilo obrnutim redom, odnosno, ne bi ulazili prije nego se prvo dogovore o zakonima i inicijativima koje trebalo promijeniti.

"Kantonalni odbor SDP-a je jednoglasno donijelo odluku da trebamo ući u vlast. Trebamo ući radi normalnog funkcioniranja vlasti, a to bi trebalo i po vertikali, međutim nismo dobili tu suglasnost", rekao je.

Bijedić je naglasio i kako Kantonalni odbor u Tuzli razmatra o tome da bi u BiH trebao postojati i četvrti građanski stub koji bi razdvojio tri nacionalne etničke skupine, da bi građani imali alternativu, kako je naveo.

Dodik i Čović velika prijetnja 

O tome da li se ljevica trebala ujediniti prije izbora je rekao da nisu imali priliku o tome raspravljati.

''Svi smo radili svoje planove, bilo je oprečnih stavova iz sve tri političke opcije. Ali zašto to ne bi bilo i zašto ne bi Tuzla bila centar ljevice za BiH jer najviše glasova i dolazi iz Tuzle", objasnio je.

Na pitanje kako da se ujedini ljevica ako budu koalirali s SDA je odgovorio da su alternative SDA i PDA te da to još nije odlučeno.

"Srpski dio BiH, ili glasači koje kontrolira Milorad Dodik, tu opozicije više nema, imaju svoje stavove koji su diktirani dijelom iz Beograda, da ne kažem iz Rusije. Hrvatska kroz Hrvatski narodni sabor koji kontrolira Dragan Čović, također imaju svoje ciljeve, žele treći entitet i cijepanje države. No, ako bi se kao odgovor na ove dvije strane probudio bošnjački nacionalizam, to bi bilo najopasnije jer je najbrojniji bošnjački narod. Zato bi četvrti stub bio dobar, da bude probosanski i gdje bi ljudi imali alternativu", mišljenja je Bijedić.

Sutra bi obukao uniformu da brani BiH

O tome da li će biti trgovine na državnoj razini je kazao da misli kako će doći do kompromisa, u kojem će popustiti obje strane. Smatra da će uvjeti koji traže Komšić i Džaferović, odnosno pristupnica NATO paktu, proći kompromis. Također, istaknuo je kako misli da će Dodik samo tražiti vrijeme i da bi to trebao biti uvjet da se Tegeltija imenuje za mandatara u Vijeću ministara.

''U FBiH prvo je potrebna Izbornog zakona koju forsira HDZ i drugi zakon koji se ne spominje tako često, a to je Zakon o igrama na sreću. Tu ćemo vidjeti principijalnost, odnosno hoće li će se izaći u susret kladioničarima'', kazao je Bijedić.

Bijedić je optimističan i prema budućnosti, te je rekao kako bi već sutra ponovo obukao uniformu da brani Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je kako je početkom rata pristupio zajedno sa braćom u Armiju i da bi to ponovo učinio kada bi bilo potrebno.

''Vjerujem sto posto u BiH i tu nema dileme'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close