Šta sad?

Bakir treba birati: Ili Sebija ili stranka!

Danis Zvizdić nije jedini koji upire prstom u Sebiju Izetbegović.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2020. u 11:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik SDA Bakir Izetbegović nakon lokalnih izbora mora birati između supruge i stranke, objavila je hrvatska agencija Hina u svojoj analizi previranja u ovoj stranci nakon lokalnih izbora.

Hina navodi kako se niz godina vladajuća stranka u BiH, Stranka demokratske akcije, suočila se s najozbiljnijim unutarnjim lomovima od svog osnutka zbog loših rezultata na nedavnim lokalnim izborima.

''Njen čelnik Bakir Izetbegović suočen je s izborom između svoje supruge i najbližih suradnika'', piše Hina u pregledu reagiranja na sve glasnija upiranja prstom u vrh stranke zbog izbornog poraza u sarajevskim općinama.

Video: Bakir Izetbegović: Sebija je uvela red na KCUS

Agencija podsjeća na najavu čelnika Zastupničkog doma BiH Denisa Zvizdića kako će napustiti SDA ne uslijede li smjene u vodstvu županijske organizacije stranke u Sarajevu, gdje je ujedinjena oporba nanijela težak poraz kandidatima najveće bošnjačke stranke preuzevši na izborima sredinom studenog vlast u glavnom gradu.

"Predsjednik županijskog odbora i njegovi potpredsjednici, uključujući i gospođu Izetbegović, moraju odstupiti s dužnosti koje imaju u stranci. Ovo je jedini način da se SDA spasi i da se pokuša vratiti povjerenje birača", izjavio je Zvizdić za portal Klix najavivši tako početak dubokog sukoba s neizvjesnim ishodom.

Hina piše kako ''Zvizdić nije bilo tko u SDA''.

''Godinama je u samom vrhu stranke, predsjedatelj Vijeća ministara BiH od 2014. do 2018., a sada je čelnik Zastupničkog doma državnog parlamenta. Uz sve to je i kućni prijatelj obitelji Izetbegović. Nakon što je Izetbegović dva mandata bio član Predsjedništva BiH pa se više nije mogao kandidirati, Zvizdić je 2018. kotirao za najozbiljnijeg kandidata SDA za člana bošnjačkog državnog vrha, no on je od toga odustao. Naknadno je pojasnio kako je to učinio kada se ispostavilo kako na tu kandidaturu pretendira baš Sebija Izetbegović'', piše Hina.

Video: Bračni par Izetbegović - Bakir i Sebija dijele sve, pa i službene automobile

Zvizdić nije jedini koji upire prstom u Sebiju Izetbegović. Ranije je to učinio ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, koji je zbog toga izbačen iz SDA, a nakon izbora se ovakvim kritikama pridružio Edhem Bičakčić, jedan od utemeljitelja stranke i sadašnji član njezina savjeta.

Otvoreni rat sa suprugom lidera SDA već mjesecima vodi Elmedin Konaković, nekadašnji "mladi lav" te stranke koji ju je napustio još 2018., a sada je na čelu stranke Narod i pravda (NiP) koja je okosnica nove šarolike oporbene koalicije.

Video: AFERA: Documentary about Sebija Izetbegovic

Ne promjeni li se SDA, ocijenio je Konaković, pokopat će je izbori 2022. koje će sadašnja oporba dočekati "itekako spremna", preuzeti vlasti u cijeloj državi, a ta će pobjeda, kako tvrdi lider NiP-a, ujedno označiti kraj politike koju sada vode lideri HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Podsjećamo, Izetbegović je u svibnju 2018. godine, govoreći o kandidaturi svoje supruge za Predsjedništvo BiH, rekao kako će ''Sebija vjerojatno uskoro izrasti u snažnu ženu-političara kakvih treba bosanskohercegovačkom društvu''.

Kopirati
Drag cursor here to close