Poraz

Zvizdić za čišćenje u SDA: I Sebija da napusti stranku?!

Smatra da je svako odlaganje ili čekanje analiza, čiji je cilj prebaciti odgovornost na druge, kao što se to pokušava u Kantonu Sarajevo, samozavaravanje...
Vijesti / Politika | 26. 11. 2020. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Činjenica da će SDA na ovim izborima izgubiti više od 70 ili čak i 80 tisuća glasova, više od 50 ili 60 vijećnika, pet ili šest načelničkih pozicija u odnosu na 2016., čime će se broj načelnika sa 40, koliko je SDA imala 2012., svesti na 25, za mene predstavlja tektonski poremećaj zbog kojeg se SDA mora, i to bez bilo kakvog odlaganja, zahvaliti onima koji su detektirani kao ključni krivci za loše ili polovične izborne rezultate, ali i odati priznanje onim OO i KO koji su ostvarili pobjedu'', rekao je za Dnevni avaz Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Ako je, kako kaže, ostvarena zapažena pobjeda u nekoliko općina i gradova, kao što su Konjic, Bužim, Visoko, Jajce, Banovići ili Brčko, ona je značajno zasjenjena značajnim padom povjerenja birača u Tuzlanskom i teškim izbornim porazom u Kantonu Sarajevo.

Smatra da je svako odlaganje ili čekanje analiza, čiji je cilj prebaciti odgovornost na druge, kao što se to pokušava u Kantonu Sarajevo, samozavaravanje i providan pokušaj da ponižavajući poraz prekriju “snjegovi i šaš”.

On poručuje da predsjednik KO i njegovi potpredsjednici, uključujući i gospođu Sebiju Izetbegović, moraju odstupiti s dužnost koje imaju u stranci.

''Takva razina neodgovornosti prema činjenici da je npr. SDA u KS ostvarila najlošiji izborni rezultat u povijest svoga postojanja, kao i namjerno odugovlačenje u očekivanom podnošenju ostavki je, naravno, neprihvatljiv, i jedini ispravan i odgovoran potez bi bila neopoziva ostavka rukovodstva KO SDA u Sarajevu, uz ispriku članstvu i građanima na iznevjerenim očekivanjima i kreiranju vrlo loše atmosfere i odnosa prema SDA i njezinim kandidatima'', smatra Zvizdić.

Rekao je kako će svaka druga odluka voditi k novim problemima i nezadovoljstvima, ''jer smo ovih dana svjedoci da je veliki broj članova KO SDA u Sarajevu samoinicijativno dao ostavku na članstvo, svjesni činjenice da je pogrešna kampanja, vođena od nekompetentnog rukovodstva, dovela do ponižavajućeg poraza SDA, posebno u gradskim općinama''.

''Prema tome, principijelnost, odgovornost i hrabrost moraju biti glavni kriteriji u donošenju potrebnih odluka u cilju neophodnog 'refreširanja' i povratka autoriteta SDA, prije svega zbog velikog broja časnih i vrijednih članova SDA, čiji je trud, nažalost, poništen zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca unutar SDA'', kaže Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close