Sv. Mihovil

Vareš: Ponovno je u krugu crkve podignuta zastava hrvatskog naroda u BiH

Ovo je drugi put kako je zastava postavljena postavljene pored spomenika s imenima 125 civilnih i vojnih žrtava nad kojima je Sveti Mihovil.
Vijesti / Flash | 29. 09. 2021. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom blagdana sv. Mihovila, zaštitnika župe u Varešu, ponovno je u krugu crkve podignuta zastava hrvatskog naroda u BiH.

Ovo je drugi put kako je zastava postavljena postavljene pored spomenika s imenima 125 civilnih i vojnih žrtava nad kojima je Sveti Mihovil.

Naime, u ponedjeljak je pažnju javnosti privuklo skidanje zastava koje su mnogi okarakterizirali kao provokaciju, obzirom da se i društvenim mrežama širio poziv na skidanje ove zastave.

Tom priliko je i sam župnik, fra Leon Pendić, potvrdio kako se izgred dogodio tijekom noći uoči obilježavanja dana župe sv. Mihovila.

"Jarbol nije izdržao ni deset dana otkako smo ga postavili jer se pokrenula hajka protiv njegova postavljanja. Netko je noćas srušio jarbol, potrgao hrvatsku zastavu i odnio je", rekao je župnik u Varešu.

Foto: Bljesak.info / Ponovno je u krugu crkve podignuta zastava hrvatskog naroda u BiH

Pojasnio je kako se hrvatska zastava zajedno s papinskom dugi niz godina nalazi na samoj crkvi u Varešu.

"Niti za rata nije bilo ovako kao danas toliko hajke", upozorio je fra Leon sugerirajući da je to vjerojatno dovelo do rušenja jarbola s hrvatskim obilježjem.

Posebno razočaravajućim ocijenio je što se to dogodilo uoči obilježavanja dana župe u srijedu. Javno se na svom Facebook profilu oglasio i vareški sportaš Farik Muhić.

''Ja kao sportista i predstavnik naše države Bosne i Hercegovine i grada Vareša volio bi da znam koga prestavljam, Bosnu i Hercegovinu ili 'anam one tam'? Pošto bi skorije vrijeme trebao ići za Rusiju – Moscov na takmičenje pod zastavom Bosne i Hercegovine pa ne znam šta ću sad ponijeti. Kao što sam odlučio da se izjasnim javno povodom zakivanja zastave, isto tako sam kontaktirao i naše nadlažne'', napisao je dizač utega koji se i pohvalio na društvenim mrežama srušenom zastavom.

Župa Vareš proslavila svog patrona - sv Mihovila Arkanđela

Foto: Bljesak.info / Župa Vareš danas je proslavila svog patrona – sv. Mihovila Arkanđela

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi, župa Vareš danas je proslavila svog patrona – sv. Mihovila Arkanđela.

Među mnogobrojnim mještanima i hodočasnicima, proslavi patrona nazočio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako danas trebamo biti anđeli Božji i prenositelji poruke Božje.

''Pridružujemo se nebeskim nevidljivim Božjim stvorenjima koja to rade od časa svog stvorenja. Molimo ih da po svom zagovoru svakoga od nas učine pravim navjestiteljem, pravim glasnikom Božje vijesti i poruka, radosnih vijesti koje jednim imenom nazivamo Evanđeljem.

Anđeli su, osim što su prenosili sadržaj Božje poruke, hrabrili i sokolili Božja stvorenja koja nazivamo ljudi. Sokolili su i hrabrili i one najveće koje mi poznajemo u toj povijesti svojega spasenja.

Sokolili su i blaženu Djevicu Mariju i svetog Josipa u njihovim trenucima tjeskobe i nejasnih trenutaka. U času kad joj Anđeo Gospodnji navješćuje da će začeti i roditi sina, bila je zbunjena i u dilemi, nije znala što se zbiva. Anđeo joj kaže: ''Ne boj se, našla si milost u Bogu“. Isto tako, Anđeo se javlja i svetom Josipu i kaže mu: „Josipe, sine Davidov, ne boj se!“.

Draga braćo i sestre, danas kad slavimo glasnika Božjeg koji zajednici vjernika poručuje: "Ne boj se“, imamo potpuno pravo to ponoviti i to danas on poručuje nama, da se ne bojimo, i pojedincima i cijeloj vjerskoj zajednici. Ne boj se, jer naš Anđeo Mihovil i danas izgovara Božju poruku: ''Ne boj se, kršćanine, sine Božji“. Ta našao si Božju milost u Bogu i iz te milosti izvire i kršćanski oblik hrabrosti, mira, bratstva i roditeljstva.

Danas molimo Arkanđela Mihovila da blagoslovi i ovaj grad i ovu zajednicu, sve nas i sve ljude na kugli zemaljskoj, da živimo u dobroti, u miru, kako bi na takav način mogli biti anđeli Božji, navjestitelji i prenositelji Božje poruke ljudskoj zajednici koja vapi za mirom, slobodom i prijateljstvom“, poručio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić.

Kopirati
Drag cursor here to close