Zadar: Osumnjičeni za silovanje idu u pritvor

Javnost je potresla vijest o djevojci koja je gotovo godinu, kako sumnja policija, bila žrtvom silovanja više mladića, koji su kazneno djelo snimali i tim snimkama djevojku ucjenjivali da bi privedeni mladići nakon prijave bili pušteni na slobodu.
Vijesti / Flash | 17. 10. 2019. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadar: Djevojku grupno silovali i ucjenjivali, a osumnjičeni pušteni na slobodu

Hrvatsku javnost, ali i političku scenu potresla je vijest o djevojci koja je gotovo godinu, kako sumnja policija, bila žrtvom silovanja više mladića, koji su kazneno djelo snimali i tim snimkama djevojku ucjenjivali da bi privedeni mladići nakon prijave bili pušteni na slobodu.

Zadarski sud donio je odluku o istražnom zatvoru za osumnjičene silovatelje.

"Obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice, obavještavam Vas kako je danas 17. listopada 2019. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor. Odluka je napisana i otpremljena strankama", stoji u prilično konfuznom priopćenju glasnogovornika zadarskog suda Hrvoja Viskovića.

"Jedino mogu potvrditi da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda donijelo odluku i to je sve što imam reći do sutra kada će odluka biti svima poznata", odgovorila nam je odvjetnica jednog od osumnjičenih.

No, kako doznaje Jutarnji, sva petorica idu u pritvor na mjesec dana.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u utorak je izvijestilo da je podnijelo žalbu protiv rješenja suca istrage kojim nije prihvaćen njihov raniji prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice, već su im određene mjere opreza.

Na svojoj internetskoj stranici državno odvjetništvo je objavilo kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili teška kaznena djela protiv spolne slobode, bludnih radnji, iskorištavanje djece za pornografiju, prijetnje i tjelesne ozljede.

O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće zadarskog Županijskog suda.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ranije je upozorila da je u situacijama gdje žrtva i počinitelj žive u istom manjem mjestu, izuzetno važno pružiti žurnu zaštitu žrtvama kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija.

Vezano za slučaj kaznene prijave koju je policija podnijela protiv sedam mladića zbog sumnje da su u proteklih gotovo godinu dana u više navrata grupno silovali maloljetnu djevojku iz njihovog mjesta te odluku suca da se brane sa slobode uz izrečenu mjeru zabrane prilaska žrtvi, Ljubičić napominje da dok traje sudski postupak ne može komentirati niti utjecati na rad sudova s obzirom na njihovu neovisnost.

Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je izvijestilo da "snažno osuđuje svaki oblik nasilja" te će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose.

Kopirati
Drag cursor here to close