Produžen mandat

Novi skandal VSTV-a: Osuđenik za pokušaj silovanja imenovan za dodatnog suca

Kada je, prilikom imenovanja za nositelja pravosudne funkcije, popunjavao upitnik, Delalić je tvrdio da nikad nije osuđen. I bio je biran.
Vijesti / Flash | 30. 07. 2019. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Zurnal.info / Husein Delalić

Prema pisanju Žurnal.info dodatni sudac VSTV-a Husein Delalić godinama je skrivao da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju i nanošenja lakših tjelesnih ozljeda. Prvo ga je zbog nanošenja lakih tjelesnih ozljeda Općinski sud u Trebinju osudio na uvjetnu kaznu u trajanju od 30 dana.

Godinu kasnije, presudom Općinskog suda u Trebinju, broj K -110/82, Delalić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, uvjetno na tri godine, zbog toga što je počinio kazneno djelo silovanje u pokušaju.

Kada je, prilikom imenovanja za nositelja pravosudne funkcije, popunjavao upitnik, Delalić je tvrdio da nikad nije osuđen. I bio je biran. No, onda je Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a u travnju ove godine pronašao u njegovoj kaznenoj evidenciji presude koje je dodatni sudac Kantonalnog suda u Sarajevu skrivao.

UDT je podnio tužbu, te je od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća zatraženo njegovo razrješenje sa pozicije dodatnog suca Kantonalnog suda u Sarajevu. Pripremno ročište održano je u lipnju ove godine, svega tridesetak dana prije nego će Delaliću formalno isteći dvogodišnji mandat. I onda - iznenađenje.

"Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće donijelo je odluku o produženju mandata Huseinu Delaliću, dodatnom sucu Kantonalnog suda u Sarajevu, na vrijeme od dvije godine, počevši od 1. kolovoza 2019. godine", priopćeno je nakon sjednice VSTV-a održane 17. srpnja ove godine.

Dakle, iako su znali da je dodatni sudac Husein Delalić godinama skrivao da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju, članovi VSTV-a su mu produžili mandat za još dvije godine. Osim toga, prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a mjesec dana prije produženja mandata dobila je zahtjev za Delalićevo razrješenje, ali je glavno ročište zakazano tek za rujan ove godine, nakon što Delalić i formalno preuzme funkciju dodatnog suca Kantonalnog suda u Sarajevu, navodi Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close