Zbunjujuće

Vranj dao prvi službeni iskaz, nema ga na popisu osumnjičenih

Dok BiH čeka pismenu optužnicu, službene informacije o njegovu uhićenju lutaju od ureda do ureda.
Vijesti / Flash | 13. 09. 2021. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edin Vranj je u pritvorskoj jedinici Odjela za ratne zločine u Beogradu. Vranj je dao i prvi iskaz, a zaposlenicima Ambasade BiH zabranjeno je prisustvo.

I dok BiH čeka pismenu optužnicu, službene informacije o njegovu uhićenju lutaju od ureda do ureda. Do Tužiteljstva BiH nije ni stiglo. Nakon uhićenja uslijedila je odluka ministrice vanjskih poslova Bisere Turković o privremenom povlačenju bh. ambasadorice iz Srbije, prenosi Federalna

Misterija uhićenja 

Razlozi uhićenja Edina Vranja i dalje su nejasni. U jedinom službenom priopćenju MUP-a Republike Srbije navode da je uhićen prema raspisanoj policijskoj potrazi zbog osnovane sumnje da je izvršio ratni zločin protiv ratnih zatočenika.

"On se tereti da je u periodu od siječnja 1993. do listopada 1994. godine kao doušnik u logoru u Goraždu sudjelovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zatočenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske".

"Ambasada BiH je odmah nakon saznanja o uhićenju od Ministarstva vanjskih poslova Srbije tražila detaljnu i službenu informaciju te na osnovu našeg zahtjeva je i MUP Srbije reagirao i dao kratko priopćenje", kazala je ambasadorica BiH u Srbiji Aida Smajić.

Nevjerojatno zvuči da je Tužiteljstvo BiH o uhićenju Vranja saznalo iz medija. A još nevjerojatnije da je istraga protiv njega obustavljena 2018. godine, a informacija tek u ponedjeljak:

"U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u tijeku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, dana 26. prosinca 2018. godine, donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor".

Nema ga na popisu 

Edin Vranj nije na popisu Dokumentacijskog centra Republike Srpske na kojem su imena osumnjičenih za ratne zločine.

Uhićenje bivšeg inspektora Federalne uprave policije za one koji istražuju ratne zločine u RS-u, nije sporno jer je postojeći popis, navode, zastario.

"To su bili izvodi krivičnih prijava koji sami po sebi ne znače da se tijekom istraživanja nije došlo do imena drugih ili trećih koji su odgovorni za ratne zločine. Taj popis je star gotovo 20 godina i ne znači ako nije netko na tom popisu da on nije odgovoran za ratne zločine", kazao je direktor Centra za istraživanje ratnih zločina i traženja nestalih RS-a Milorad Kojić.

Diplomatske aktivnosti na pružanju pravne pomoći poduzelo je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH i ambasada u Beogradu. U međuvremenu, uslijedili su i radikalniji potezi.

"Uputili smo zahtjev da se susretnemo ne s odvjetnikom nego s Vranjom. On ima pravo na konzularnu pomoć u takvim slučajevima, očekujemo da on bude odobren. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je zbog ovog slučaja donijela odluku da privremeno povuče ambasadora BiH iz Beograda na konzultacije", istaknuo je savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Tarik Lazović.

Nema sumnje da je uhićenje bivšeg inspektora Federalne uprave policije predmet diplomatskog zaoštravanja odnosa između Srbije i BiH te aktualna tema idućih dana.

Kopirati
Drag cursor here to close