Uhićenje Edina Vranja

Turković zatražila žurnu reakciju Ambasade BiH u Srbiji

"Ministarstvo i ambasada BiH u Beogradu će se odmah uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH", priopćeno je iz Ambasade BiH u Srbiji.
Vijesti / Flash | 12. 09. 2021. u 20:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naredila je Ambasadi BiH u Srbiji da odmah reagira i od vlasti Srbije dobije službene i potpune informacije o statusu Edina Vranja.

Naime, Vranj je, prema informacijama medija, danas uhićen na graničnom prijelazu Uvac.

"Ministarstvo i ambasada BiH u Beogradu će se odmah uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH", priopćeno je iz Ambasade BiH u Srbiji. 

Podsjetimo, bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije Edin Vranj uhićen je u nedjelju popodne prilikom prelaska granice između BiH i Srbije. 

Glas Srpske je u ožujku 2014. godine objavio da je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH podnijela Tužiteljstvu BiH izvještaj protiv tadašnjeg direktora direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himze Selimovića, zatim Edina Vranja koji je godinama obavljao funkciju načelnika Sektora krim-policije FUP-a i još 112 osoba osumnjičenih za ratne zločine u Goraždu.

Izvor Glasa Srpske naveli su tada lda je Vranj prijavljen zbog sumnje da je počinio ratne zločine u mjesima Strmica i Međeđa. Tužiteljstvo BiH nikada nije podiglo optužnicu.

No, nakon toga se uključilo Tužiteljstvo iz Srbije koje je izdalo nalog za uhićenje Edina Vranja.

Bosna i Hercegovina je ranije, u više navrata, pozivala Srbiju da poštuje sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje procesuiranja ratnih zločina.

Kopirati
Drag cursor here to close