Rajlovac

Ponovile se Oružane snage: SAD donirala 20 vozila 'Humvee'

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš izjavila je da ta donacija pokazuje opredijeljenost SAD-a partnerstvu prema Bosni i Hercegovini, te će doprinijeti operativnosti OSBiH.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2019. u 11:14 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana ceremonija primopredaje 20 višenamjenskih motornih vozila "Humvee", koja su donacija Vlade SAD-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, upriličena je danas u kasarni Rajlovac kod Sarajeva. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš izjavila je da ta donacija pokazuje opredijeljenost SAD-a partnerstvu prema Bosni i Hercegovini, te će doprinijeti operativnosti OSBiH. 

''To se može odnositi na izvršavanje zadaća koje su utemeljene Zakonom o odbrani BiH, bez obzira da li se radi o mirovnim misijama, pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa ili vojnim vježbama'', dodala je Pendeš i zahvalila Vladi SAD-a na donaciji.  

Foto: Fena / Vlada SAD-a donirala 20 vozila 

Načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnik Senad Mašović istaknuo je da današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD-a da u svakom trenutku budu na raspolaganju u procesu modernizacije i unapređenja kapaciteta i sposobnosti OSBiH. 

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obilježiti još jedan korak koji znači napredak OSBiH, koje su se pokazale kao dobar partner članicama NATO pakta i u globalnoj borbi protiv terorizma. 

''Današnja donacija će još više doprinijeti njihovoj interoperabilnosti sa NATO saveznicima, ali i spremnosti da odgovore na prirodne katastrofe i druge zadatke u BiH'', rekao je Nelson.  

Ministrica Pendeš je nakon ceremonije uručila zahvalnicu veleposlaniku Nelsonu.

Foto: Fena / Vlada SAD-a donirala 20 vozila 
Kopirati
Drag cursor here to close