Brzi su

Vijeću ministara BiH trebalo sedam godina da predloži 145 zakona

U 2019. godini ovo državno tijelo utvrdilo je samo tri zakonska rješenja,
Vijesti / Flash | 21. 09. 2020. u 09:02 Bljesak.info
Da li su loši rezultati rada Vijeća ministara BiH?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sedam godina rada Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je predložilo 145 zakona, prosječno 21 zakon u godini. U 2019. godini ovo državno tijelo utvrdilo je samo tri zakonska rješenja, te je zbog toga, uz oštre kritike parlamentaraca, ocijenjeno kao izvršna vlast u regiji s izuzetno lošim rezultatima rada. Ako pokušate pitati građane da ocijene učinkovitost Vijeća ministara teško ćete dobiti ocjenu jer anketirani građani uglavnom ne znaju tko su nam državni ministri prenosi bhrt.

Kao argument lošeg rada Vijeća ministara zastupnici navode nedovoljno predlaganje zakona. No, ima i onih koji opravdavaju dosadašnji rad Vijeća ministara.

Damir Arnaut, zastupnik u ZD PSBiH (Naša stranka) je kazao: “Trenutni saziv Vijeća ministara koji je stupio na dužnost u prosincu i kojem rukovodi Tegeltija je u parlamentarnu proceduru dostavio ukupno četiri prijedloga zakona”, rekao je Arnaut.

Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH ističe: “Predlažemo one zakone koji će dobiti verifikaciju u oba doma parlamenta Bosne i Hercegovine i zbog toga je toliko zakona u ovom trenutku u proceduri''.

“Zastupnici se odlučuju sami i klubovi predlažu zakonska rješenja. Politička stranka koja je dio vlasti predlaže jedno kapitalno zakonsko rješenje, dok Vijeće ministara ništa ne radi”, istaknuo je Branislav Borenović, zastupnik u ZD PSBiH (PDP)

Mirko Šarović, zastupnik u ZD PSBiH (SDS) kazao je: “Kada budemo sumirali godinu dana rada Vijeća ministara, mislim da ćemo imati jednu od najgorih godina od ’96”..

“Puno je tu pitanja, da bi se samo moglo reći krivo je Vijeće ministara. Ja mislim da ih ne branim nešto specijalno, nego da se rad gleda onako kako je utemeljeno u izvještaju”, objasnio je Nikola Lovrinović, zastupnik u ZD PSBiH (HDZ BiH).

Postotak ispunjenosti obećanja Vijeća ministara u proteklim mandatima nikada nije prešao pet posto, podatak je Istinomjera. Po broju predloženih zakona i održanih sjednica ova izvršna vlast ima najlošiju ocjenu u regiji.

Dalio Sijah, urednik portala Istinomjer.ba kazao je: “Vijeće ministara, posebno u ovome mandatu, kreirano je matematički i u tome leži i odgovor na komentar predsjedavajućeg da se zakoni ne predlažu zbog manjka ruku u parlamentu”, kazao je Sijah.

Kada otvorimo izvještaj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, stoji da su razmotrene čak 935 točke. Osim što nisu predagali zakone državni ministri nisu riješili ni probleme poput migrantske krize, Trgovske gore. A situacija s pandemijom koronavirsa tek je pokazala nespremnost vlasti da zaštiti građane.

Kopirati
Drag cursor here to close