Država, to su oni

Što Vijeće ministara nije radilo?

Jesu li nova kreditna zaduženja rješenje svih naših problema i hoće li ta sredstva zaista biti namjenski utrošena - s razlogom se pitaju građani.
Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2020. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pandemije koronavirusa brojni gospodarski sektori u našoj zemlji već mjesecima se suočavaju s gubicima. Nezaposlenost od početka pandemije povećala se za skoro 5%. Kako bi se trenutna situacija promijenila, potrebne su konkretne mjere nadležnih. Entitetske vlade su reagirale, dok je državna vlast potpuno zakazala. Oni tek pripremaju program za rasterećenje gospodarstva, objavila je Federalna televizija.

Program novog investicijskog ciklusa i rasterećenja gospodarstva bit će pripremljen u narednih 15-ak dana. Reklo bi se - bolje ikad nego nikad. Vijeće ministara BiH planira riješiti posljedice pandemije novim zaduženjem kod MMF-a. Bolju ideju nisu imali.

“Ta sredstva će služiti kao sva druga sredstva kako bi se prvo eliminirale posljedice Covida, ali i pokrenuli novi investicijski ciklus”, kaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Jesu li nova kreditna zaduženja rješenje svih naših problema i hoće li ta sredstva zaista biti namjenski utrošena - s razlogom se pitaju građani.

Prilikom novih kreditnih zaduženja treba biti oprezan, navodi struka. I struka svaki put opominje, ali vlast ne sluša stručnjake, navodi FTV.

“Da se drže parametri koji se ne bi smjeli prekoračiti, stope zaduženosti u nekim okvirima u odnosu na bruto proizvod u tom pogledu sigurno je zaduženje uvjetno neizbježno. Onda je pitanje kako zaduženje implementirati”, navodi Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

I dok se država zadužuje, analitičari predviđaju da će realni BDP biti smanjen za 6% u ovoj godini. Sa zaduženja ili bez njih, bh. gospodarstvu je neophodna pomoć. Statistika je iz mjeseca u mjesec neumoljiva. Za prvih 5 mjeseci ove godine Bosna i Hercegovina je zabilježila pad obujma industrijske proizvodnje od skoro 9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Statistički podaci će biti još gori ako se uspavano i tromo Vijeće ministara BiH ne probudi i konkretnije ne uhvati u koštac s problemima. Dosadašnje iskustvo, navodi televizija, ne ulijeva optimizam.

 

Kopirati
Drag cursor here to close