Reakcija

Vijeće za tisak: Napad na novinare najoštrije kazniti

Kako navode iz Vijeća, takvi postupci moraju biti osuđeni i kažnjeni.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2019. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeća za tisak u BiH, samoregulacijskog tijela za tiskane i online medije, sa velikim negodovanjem reagira na upad u redakciju portala radiosarajevo.ba, prijetnje smrću i ugrožavanje sigurnosti urednika i novinara, priopćeno je u subotu iz Vijeća.

Nasilnički upad u redakciju portala radiosarajevo.ba i inzistiranje za brisanje objavljenog teksta nedopustivi su pritisak na slobodno medijsko izvještavanja u interesu javnosti.

Kako navode iz Vijeća, takvi postupci moraju biti osuđeni i kažnjeni.

''Ovakvi huliganski postupci najstrožije moraju biti osuđeni i kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja ovakvih postupaka opasni su ne samo po kolege kojima su prijetnje upućivane i nad kojima je nasilje u njihovoj redakciji izvršeno, već i po slobodu informiranja generalno i razvoj slobodnog društva'', stoji u priopćenju.

Upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno tjelesni napadi i sprječavanje medijskih zaposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. kaznenim zakonima.

Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva MUP i Tužiteljstvo da učine sve kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio najstrožije kažnjen, a slobodni rad novinara zaštićen.

''Vijeće za tisak i online medije u BiH, daje punu podršku uredništvu portala radiosarajevo.ba, punopravnog člana Vijeća, i ohrabruje kolege redakcije da i dalje nastave sa svojim dosadašnjim profesionalnim radom, te da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka'', priopćeno je iz Vijeća za tisak i online medije.

Kopirati
Drag cursor here to close