Krše zakon?

Udruge i gospodarstvenici traže zabranu rada DVD Blagaj

Dezinfekcija je, navode građani, rađena bez naloga Stožera Civilne zaštite Grada Mostara i u nedozvoljeno vrijeme
Vijesti / Flash | 22. 04. 2020. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / DVD Blagaj

Nevladine organizacije i poslovni subjekti sa područja Mjesne zajednice Blagaj uputili su različitim razinama vlasti zahtjev za izricanje trajne mjere zabrane obavljanja djelatnosti udruženju Dobrovoljnom vatrogasno društvo (DVD) Blagaj na Gradskom području Mostar Jugoistok, priopćili su u srijedu građani.

Kako navode u svom obrazloženju, DVD je 11. travnja radili dezinfekciju najfrekventnijih ulica u Blagaju počevši od 18 sati, prije 'policijskog časa'. Za vrijeme u kojem su obavljali dezinfekciju sa sredstvom klorom veliki broj djece se nalazio u dvorištima ili su šetali sa svojim roditeljima. Također, na ulicama i dvorištima su se nalazili i drugi građani.

Ovim činom, tvrde, DVD Blagaj je ugrozio zdravlje velikog broj stanovnika MZ Blagaj, o čemu su građani odmah upoznali Policijsku stanicu Mostar-Jug i Operativni centar civilne zaštite.

Dezinfekcija je, navode građani, rađena bez naloga Stožera Civilne zaštite Grada Mostara i u nedozvoljeno vrijeme, čime su dodatno ugrozili zdravlje svih građana MZ Blagaj čime čine elemente kaznenoga djela iz čl.323. a u vezi sa čl. 126. KZ Federacije BiH, te  čl.304 i čl.332. KZ Federacije BiH.

Za tu aktivnost, tvrde oni, traži se i naknada.

''Dezinfekciju koju rade mimo planova Stožera CZ Grada Mostara u pojedinim dijelovima Grada Mostara nezakonito naplaćuju svoj rad izravno od građana, čime narušavaju ugled dobrovoljnog vatrogastva, Civilne zaštite Grada Mostara, i čine elemente kaznenoga djela u vezi sa čl.128. stav 1.toč.c).i čl. 294. Kaznenoga zakona Federacije BiH.

Svakodnevnim aktivnostima, tvrd oni, narušavaju sustav civilne zaštite u Gradu Mostaru, jer na Gradskom području Mostar Jugoistok već djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo - gradskog područja Mostar Jugoistok kao jedino legitimno i prepoznato od Štaba civilne zaštite Grada Mostara. Naime, članovi DVD-a GP Mostar Jugoistok Blagaj su položili ispit koje je organizirala Civilna zaštita Grada Mostara i time zakonski su ušli u sustav Civilne zaštite Grada Mostara.

Osim toga, dodaju, ovo Društvo posjeduje i adekvatne prostorije koje mu je dodijelio Grad Mostar, vozilo i opremu dobivenu od civilne zaštite Grada Mostara. Obzirom da je dobrovoljna vatrogasna djelatnost, zaštita od požara i spašavanje ljudi i materijalnih dobara opći interes za Gradsko područje Mostar Jugoistok građani ovog gradskog područja, brojna poduzeća i nevladine organizacije, kao i Civilna zaštita Grada Mostara su u potpunosti podržavali rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva gradskog područja Mostar Jugoistok Blagaj.

''Obzirom da DVD Blagaj nezakonito u vremenu pandemije koronavirusa (COVID-19) mimo planova stožera CZ nezakonito radi dezinfekciju, narušava sustav civilne zaštite, programe zaštite i spašavanje, unosi nemir i narušava zdravlje građana u GP Mostar Jugoistok, tražimo od Vas da hitno poduzmete odgovarajuće korak ako bi se ovom Društvu trajno zabranilo obavljanje djelatnosti na GP Mostar Jugoistok'', stoji u upućenom dopisu.

Nadležne pozivaju institucije da uskrate bilo kakav financiranja nezakonitog i nelegitimnog udruženja DVD Blagaj, jer se radi o privatnoj udruzi, a ne udruzi koje može obavljati poslove zaštite i spašavanja.

''Nadamo se da ćete u okviru svojih nadležnosti što hitnije reagirati i trajno zabraniti obavljanje djelatnosti Dobrovoljnom vatrogasno društvo Blagaj na Gradskom području Mostar Jugoistok'', priopćili su građani.

Dopis je upućen Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a, Federalnom stožeru civilne zaštite, Stožeru civilne zaštite Grada Mostara, Stožeru civilne zaštite HNŽ-a i Policijskoj stanica Mostar Jug.

Kopirati
Drag cursor here to close