USAID

Učinkovitost sudaca i tužitelja u BiH se pogoršala

Indeks pokazuje i da se percepcija sudaca i tužitelja o efektivnosti pravosuđa znatno pogoršala u 2020. godini...
Vijesti / Flash | 22. 10. 2021. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveukupna učinkovitos pravosuđa u Bosni i Hercegovini, koju i javnost i pravosuđe već smatraju niskom, u prošloj je godini opala, posebice u pogledu borbe protiv korupcije – pokazuju rezultati Indeksa učinkovitosti pravosuđa BiH za 2020. godinu (Indeks).

Indeks, koji izrađuje Measure projekt Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) za podršku monitoringu i evaluaciji (Monitoring and Evaluation Support Project), se izračunava na osnovu tri izvora podataka: anketiranih građana BiH, anketiranih sudaca i tužitelja te iz administrativnih podataka Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

“Povjerenje javnosti i pouzdanje sudaca i tužitelja u pravosudni sustav u Bosni i Hercegovini je bitno za funkcionalnu demokraciju,” izjavila je direktor Misije USAID-a Courtney Chubb, i dodala: “Dalje opadanje efektivnosti pravosuđa ugrozit će razvoj BiH i nade za evroatlantske integracije u budućnosti. Nadamo se da će novo rukovodstvo VSTV-a upotrijebiti Indeks i napraviti pozitivne promjene u pravosudnom sistemu i procesima.”

Indeks pokazuje i da se percepcija sudaca i tužitelja o efektivnosti pravosuđa znatno pogoršala u 2020. godini, što prati i pad vrijednosti indikatora zasnovanih na podacima o upravljanju sudskim predmetima VSTV-a. Ovo je već druga godina zaredom da je percepcija sudija i tužilaca o efektivnosti bh. pravosuđa u padu.

Međutim, posebno zabrinjava najniži broj kako prijavljenih tako i riješenih predmeta korupcije od pokretanja izrade Indeksa 2015. Godine. Kako se vidi iz administrativnih podataka, iako broj novih predmeta opada, pravosudni resursi su u porastu. Vrijeme potrebno za rješavanje predmeta i porast broja neriješenih predmeta u prvostupanjskim sudovima i tužiteljstvima time umanjuju učinkovitost pravosuđa.

USAID-ov Indeks učinkovitosti pravosuđa je, istovremeno, preporučio pravosudnim akterima, prije svega VSTV-u BiH, da poduzmu korektivne mjere na jačanju povjerenja javnosti, i to putem efektivnijeg procesuiranja predmeta korupcije i visokog kriminala. Pored toga, čelnici pravosuđa se pozivaju da prepoznaju problema i poduzmu mjere za ublažavanje rastućeg nezadovoljstva samih sudaca i tužitelja stanjem u njihovoj profesiji.

Vlada SAD, posredstvom USAID-a i drugih agencija, odlučna je pružati podršku BiH pravosuđu kako bi se efikasno borilo protiv korupcije i organiziranog kriminala, što su ključni preduvjeti na putu do stabilne Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close