Ionako ne žele ostati u BiH

U slučaju povećanja broja migranata BiH neće moći odgovoriti svojim kapacitetima

Nemamo velike kapacitete da bismo prihvatili tisuće izbjeglica i to je problem BiH, iako oni i ne žele ostati ovdje jer se kreću ka zemljama Europske unije.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2018. u 16:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine do sljedeće sjednice trebalo bi dobiti integriranu informaciju, prije svega, o stanju na granici BiH i posebno na mjestima gdje ilegalni migranti prelaze bh. granicu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić potvrdio je danas da će se prema migrantima i dalje humano postupati te će u skladu s kapacitetima BiH pokušati osigurati nivo smještaja i svih drugih potreba koje neće povrijediti njihovo ljudsko dostojanstvo u smislu smještaja, ishrane, zdravstvene skrbi i obrazovanja.

''Nemamo velike kapaciteta da bismo prihvatili tisuće izbjeglica i to je problem BiH, iako oni i ne žele ostati ovdje jer se kreću ka zemljama Europske unije. BiH trenutno raspolaže sa stotinjak smještajnih kapaciteta te ćemo pokušati da one koji su probali naći smještaj u okviru kapaciteta vjerskih zajednica smjestimo u centre gdje će država preuzeti skrb o njima'', pojasnio je Zvizdić.

Naglasio je da ukoliko se poveća broj ilegalnih migranata u narednom razdoblju BiH neće moći odgovoriti svojim kapacitetima te će morati zatražiti financijsku, ali i institucionalnu pomoć od međunarodnih organizacija i Europske unije.

''Ukoliko ostane na ovom nivou, a sada imamo informaciju da se radi o 1.000 do 1.500 migranata, onda možemo adekvatno djelovati, ali prije svega moramo uspostaviti adekvatnu kontrolu na granicama, posebno na granici sa Crnom Gorom'', zaključio je Zvizdić.

Prema podacima Granične policije, Bosna i Hercegovina od početka 2018. godine bilježi priliv migranata i 458 ih je ilegalno ušlo u BiH od početka godine.

Kopirati
Drag cursor here to close