UNHCR i GPBiH

Granična policija BiH i UNHCR zajedno u izazovu povećanog broja migranata

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić i predstavnica UNHCR-a za BiH Anne-Christine Eriksson na sastanku u utorak u Sarajevu razmijenili su informacije o aktualnoj situaciji povećanog broja tražitelja azila u BiH
Vijesti / Flash | 13. 02. 2018. u 13:04 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić i predstavnica UNHCR-a za BiH Anne-Christine Eriksson na sastanku u utorak u Sarajevu razmijenili su informacije o aktualnoj situaciji povećanog broja tražitelja azila u BiH te o aktivnostima na rješavanju novih izazova.

Primjer zajedničkih aktivnosti je serija radionica koje su isplanirali GPBiH, Služba za poslove sa strancima BiH i UNHCR sa svrhom izgradnje kapaciteta centara za socijalnu zaštitu radi unapređenja uvjeta za ugrožene tražitelje azila, naročito djecu bez pratnje i koja su odvojena od primarnih staratelja.

"UNHCR prepoznaje važnost Granične policije BiH kao prvog subjekta s kojim mnogi tražitelji azila stupaju u kontakt", kazala je Eriksson, istaknuvši odličnu suradnju koju UNHCR ostvaruje sa svim organizacijskim jedinicama GPBiH na terenu.

Dobru suradnju s predstavnicima UNHCR-a potvrdio je i ravnatelj Galić te naglasio kako pripadnici GPBiH, uz mjere i radnje koje poduzimaju u cilju očuvanja sigurnosti granice i građana BiH, prema ilegalnim migrantima postupaju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Dodao je da će GPBiH, kao i u dosadašnjem razdoblju, aktivno sudjelovati u projektima koji tretiraju ranjive kategorije ilegalnih migranata i tražitelja azila.

Na sastanku, Eriksson je predstavila novu informativnu brošuru za tražitelje azila, koju su zajedno osmislili Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo pravde BiH, NVO za pružanje besplatne pravne pomoći "Vaša prava BiH" i Bosanskohercegovačka inicijativa žena.

Brošura je prevedena na deset jezika, među ostalim, i na jezike kojima govore tražitelji azila u BiH - arapski, paštunski i urdski.

Primjerci brošure bit će proslijeđeni međunarodnim graničnim prijelazima uključujući i Međunarodni aerodrom Sarajevo, izvijestili su iz GPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close