Sudovi

U parkiranje u Neumu uključuje se i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće

Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a primio je pritužbe u vezi s postupanjem Općinskog suda u Čapljini
Vijesti / Flash | 19. 11. 2020. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH uključilo se u priču s naplatom parkinga u Neumu.

Naime, Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a primio je pritužbe u vezi s postupanjem Općinskog suda u Čapljini zbog prijava građana o nezakonitom naplaćivanju parkinga u Neumu, a što je utvrđeno i revizijom.

Građani, koji su podigli krivične prijave, navode kako ih se pljačka već 12 godina, ali da je ''pljačka tek sada službenom otkrivena od Ureda za Reviziju institucija u F BiH'' u Izvještaju o financijskoj reviziji Općine Neum za 2019. godinu.

Građani su nam potvrdili kako su se obratili Općinskom sudu u Čapljini i Kantonalnom tužiteljstvu Mostar, kojima su, kako navode, dostavili dokaze.

Naime, suđenju, koje je pokrenuto na Odjelu za prekršaje, zakazano je suđenje 12. studenog, po prekršajnom nalogu koji je poslala firma Bakus, a koji je napisan na privatnom parkingu.

Suđenju se nije odazvala firma Bakus, a sukladno Zakonu o prekršajima, kada se na suđenju ne pojavi tužitelj, sud odbacuje prekršajni nalog. No, to nije učinjeno. Suđenju nije pristupila ni sutkinja koja je potpisala poziv za suđenje, nego je suđenju pristupila druga sutkinja, koja je obavijestila odvjetnika da se suđenje odlaže, ne rekavši kada će biti novo suđenje.

Podsjećamo, u reviziji je navedeno kako su utvrđene nepravilnosti s naplatom parkinga u Neumu te da se, od 2008. godine građanima nezakonito naplaćuje parking od firme Bakus d.o.o. Neum , s dva uposlena i to punih 12 godina. 

U reviziji je utvrđeno da spomenuta firma nema koncesiju kao ni da nema zakonitog osnova da sukladno Zakonu o prekršajima F BiH piše prekršajne naloge, jer Bakus d.o.o. nije državni ovlašteni organ, nije državno ovlašteno javno poduzeće,  koji jedino mogu sukladno zakonu pisati prekršajne naloge.

VSTV, ali i Općinski sud u Čapljini, Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru su  zaprimili spomenuti izvještaj no do sada se nitko nije očitovao o ovome niti pokrenuo neki postupak dok se parking i dalje naplaćuje tako da, kako se tvrdi u prijavi VTSV-u, u Registar novčanih kazni ''unose nepostojeće i nezakonite kazne, pa građani ne mogu registrirati svoje automobile dok neplate firmi Bakus d.o.o. kaznu, koja po revizorskom izvještaju 80% uzima firma Bakus d.o.o. a 20% Općina Neum''.

Inače, Ured Ombudsmena Federacije BiH u Mostaru još je 2009 godine uputio pismo tadašnjem načelniku Neuma Živku Matušku očitovanje u kojem stoji kako su ''nedvojbeno zaključili da je Općina počinila nedopuštene radnje'' te da je ''nerazumljivom odlukom'' odobrila koncesionaru korištenje parkinga na privatnoj površini.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close